Suojaava, kosteuttava voide ruusuöljystä

ruusuvoide

Suojaava, kosteuttava voide ruusuöljystä

18.11.2022


Ruusuöljy on erittäin suosittu ihonhoidossa ihan sellaisenaan.  Ruusuöljyä voi myös käyttää hoitavana ainesosana kosmetiikkaa valmistaessa. Tällä kertaa valmistin ruusuöljystä suojaavan ja kosteuttavan emulsiovoiteen. Kosteuttava voide ruusuöljystä sopii hyvin päivävoiteeksi. Se ei ole kovin öljyistä ja tuhtia joten se sopii monelle ihotyypille.

ruusuvoide

Olen usein miettinyt, miten voisin valmistaa sellaisen voiteen, joka ei jätä ihoa epämiellyttävän öljyiseksi. Tietysti  voit välttää ongelman valitsemalla omalle iholle parhaiten soveltuva, hyvin imeytyvä ihoöljy. Sinun pitää kuitenkin  odottaa jonkin aikaa, ennen kun iho on tarpeeksi imenyt öljyä sisäänsä. Tässä ruusuöljypohjaisessa voiteessa ei tätä ongelmaa ole. Se imeytyy hetkessä ja jättää ihon pinnan samettisen pehmeäksi.

Mitä raaka-aineita sisältää kosteuttava voide ruusuöljystä?

ruusu-on-yrttien kuningatar

Ksantaanikumi

Ksantaanikumi on turvallinen kosmetiikan apuaine ja paksuntaja. Kosmetiikassa käytettävistä kumeista ksantaanikumi on kaikkein helpoin aloittelijalle. Ksantaanikumi on turvallinen ja luonnollinen tuote. Jos olet lukenut negatiivisia juttuja ksantaanikumista, niin ne ovat koskeneet elintarvikkeita. Ksantaanikumia käytetään elintarvikelisäaineena esimerkiksi karkeissa,  konditoriatuotteissa sekä salaatinkastikkeissa. Ulkoisesti ksantaanikumi on täysin turvallinen.

Mitä on ksantaanikumi?

Ksantaanikumia ( E415), INCI- nimi  XANTHAN GUM, valmistetaan sokerista bakteerien avulla. Valmiste kuivataan ja jauhetaan valkoiseksi jauheeksi. Sen tarkemmin en tiedä valmistusprosessia mutta ei kuullosta järin vaaralliselta ainesosalta. Ksantaanikumilla voiteeseen saadaan lisää tekstuuria ja viskositeettia. Ksantaanikumia käytetään paksuntajana emulgaattorin ohella.

Mitä ksantaanikumi tekee tuotteessa?

Ksantaanikumi on paitsi paksuntaja myös kosteuttava tekijä. Koska ksantaanikumi on erittäin isomolekyylistä, se kerrostuu iholle suojaavaksi kalvoksi. Tällainen suojaava kalvo säilyttää kosteutta ihossa. Siksi ksantaanikumi onkin ihan välttämätön raaka-aine tässä voiteessa.

Ksantaanikumi myös imee itse kosteutta puoleensa. Näin ihon pinta tuntuu ihanan persikkaiselta. Ksantaanikumi antaa hyvän pohjan meikille. Se antaa iholle mattapinnan johon on helppo levittää meikki tai vaikkapa puuteri suoraan.

Ksantaanikumi tuo voiteeseen geelimäistä rakennetta.

Sorbitoli

Sorbitoli on sokerialkoholi kuten vaikkapa glyseroli. Sorbitolin tehtävä tässä tuotteessa on tuoda lisää kosteuttavia ominaisuuksia. Sorbitoli myös sakeuttaa voiteita.

Ruusuöljy

ruusu-on-yrttien-kuningatar
Ruusuöljyä on helppo valmistaa itsekin yrttiöljyohjeellani

Ruusuöljy on kosmetiikan puolivalmiste. Kosteuttava voide ruusuöljystä syntyy kätevästi ja nopeasti. Olen valmistanut ruusuöljyni yrttiöljyn ohjeella. Käytin uuttamiseen riisinleseöljyä sekä kuivattuja ruusunnuppuja. Uutos valmistui noin 4 viikossa. Jos sinulla ei nyt ole ruusuöljyä, voit käyttää jotain muuta uuttamaasi yrttiöljyä tähän reseptiin.

Ruusuista kosmetiikan raaka-aineena voit lukea enemmin täältä.

Opuntiaöljy

Opuntiaöljy ei ole välttämätön. Voit hyvin korvata sen jollain toisella öljyllä (esim. ruusunmarja, viinirypäleensiemenöljy). Opuntiaöljy eli kaktusviikunaöljy on puhdasta luksusta ja hyvin hintava kosmetiikan öljy.  Lisäsin tätä erikoisöljyä tuomaan tuotteeseen lisää ihoa hoitavia rasvahappoja sekä antioksidantteja. Opuntiaöljy on hyvin kosteuttava öljy, jonka sanotaan olevan jopa arganöljyä tehokkaampaa iholla. Opuntiaöljy jättää iholle ihanan silkkimäisen tunteen.

Halusin tuotteen, jota voin käyttää myös kasvoilla. Opuntiaöljy antaa tälle voiteelle lisää imeytyvyyttä sekä hoitavia ominaisuuksia.

Ruusuhydrolaatti

Ruusuvesi eli ruusuhydrolaatti on höyrytislaamalla valmistettu tuote. Hydrolaatit ovat kukkaisvesiä joita syntyy eteeristen öljyjen tislauksessa sivutuotteena. Eteeriset öljyt ovat kasvin rasvaliukoisia osia ja hydrolaatit puolestaan vesiliukoisia osia.

Ruusuhydrolaattia kannattaa hankkia luotettavalta myyjältä. Etnisten kauppojen ruusuveden nimellä myytävä, erittäin edullinen tuote ei ole aitoa ruusuhydrolaattia vaan on valmistettu synteettisesti.

Ruusuhydrolaatti antaa voiteelle paitsi säilyvyyttä. myös lisää ihanaa ruusun tuoksua.

Vesi

Olen käyttänyt tähän voiteeseen keitettyä hanavettä tai tislattua vettä. Itse valitsin tislatun veden tai jollain muulla tavalla suodatetun veden.

Älä kuitenkaan käytä hanavettä sellaisenaan. Suosittelen sinulle veden kiehauttamista, sillä näin parannat voiteen säilyvyyttä.

Emulgaattori

suojaava-ruusuvoide

Valitsin tähän tuotteeseen Olivem 1000 emulgaattorin. Se on erittäin vakaa ja helppokäyttöinen emulgaattori. Olivem 1000 emulgaattori on helposti hankittavissa. Se on lisäksi ECOCERT sertifioitu tuote.

Säilöntäaine

Suosittelen Geograd 221 säilöntäainetta. Se on ECOCERT ja COSMOS sertifioitu säilöntäaine. Sitä annostellaan 0,2-1% tuotteen tilavuudesta. Jos teet 100ml voidetta tarvitset vain 0,2-1 ml Geogard 221 säilöntäainetta. Näin pientä määrää varten suosittelen sinulle pienen lääkeruiskun hankkimista. Siinä on mitta-asteikko näin pienelle nestemäärälle. Itselläni on käytössä luotettava tarkkuusvaaka pienten annosten mittaamiseen.

Kuusenkerkkäglyseriitti

Olen itse valmistanut kuusenkerkistä glyseriittiä. Siitä tuli varsin vahvaa, joten laitoin tällä kertaa ainetta vain ½ teelusikallista.  Kuusenkerkkäglyseriitti oli minullakin tässä tuotteessa ihan ekaa kertaa kokeilussa. Siksi käytän sitä nyt monissa tuotteissani. Se tuoksuu ihanan pihkaiselta ja keväiseltä metsältä. Suosittelen kokeilemaan.  Olen kertonut kuusenkerkistä täällä.

Tämä voide onnistuu kyllä ilmankin kuusenkerkkäglyseriittiä. Voit korvata sen jollain toisella glyseriitillä. Voit myös käyttää pelkkää glyserolia eli glyseriiniä. Glyseroli on sokerialkoholi ja varsin kosteuttava kosmetiikan ainesosa.

Ruusuöljypohjaisen, suojaavan  voiteen valmistus

suojaava-ruusuvoide

Näitä välineitä tarvitset

 • 1 puhdas, steriloitu lasipurkki (sterilointiin voit käyttää 70% alkoholia tai kiehuvaa vettä)
 • Kattila
 • 2 mittalasia tai pientä metallikulhoa vesihaudetta varten
 • Lusikka tai lasisauva sekoittamiseen
 • Lämpömittari
 • Muovilasta eli nuolija

Näitä ainesosia tarvitset voiteeseen, annos on 100 grammaa

 • 50gr tislattua/keitettyä vettä
 • 28,35gr ruusuhydrolaattia
 • 10gr ruusuöljyä
 • 4gr opuntiaöljyä
 • 3,75gr Olivem 1000 emulgaattoria
 • 0,5gr sorbitol-jauhetta
 • 0,3gr ksantaanikumia
 • 0,1gr punajuurijauhetta tuomaan ruusunpunaista väriä
 • 2gr kuusenkerkkäglyseriittiä tai pelkkää glyserolia
 • 1gr Säilöntäainetta (Geograd 221)

Tee näin:

 • Sekoita vesi ja ruusuhydrolaatti astiassa
 • Sekoita toisessa astiassa ruusuöljy sekä Olivem 1000
 • Nosta astiat vesihauteeseen ja anna seosten kuumeta rauhallisesti 70 asteeseen.
 • Sekoita öljyseosta kunnes Olivem on täysin sulanut seokseen
 • Yhdistä nestefaasi öljyfaasiin sekoittamalla rauhallisesti. Molempien faasien tulee olla yli 70 asteisia.
 • Jatka emulsion sekoittamista kylmävesihauteessa kunnes lämpötila on alle 40 astetta.
 • Tässä vaiheessa lisää opuntiaöljy huolellisesti sekoittaen
 • Sekoita keskenään kuusenkerkkäglyseriitti tai glyseroli ja ksantaanikumi. Lisää seos emulsioon huolellisesti sekoittaen.
 • Huomaat, kuinka seos alkaa paksuuntua ja muuttua hieman geelimäiseksi ksantaanikumin ansiosta.
 • Lisää nyt punajuurijauhe sekä sorbitoli ja sekoita huolellisesti.
 • Lisää tuotteeseen vielä säilöntäaine ja sekoita huolellisesti.
 • Purkita voide valmistumisen jälkeen steriloituun lasipurkkiin ja varusta etiketillä

Olen todella tyytyväinen tähän voiteeseen. Voide kosteuttaa tehokkaasti kesän kuivattamaa ihoa. Se antaa myös tehokasta suojaa iholle.  Ihotuntuma on pehmeän persikkainen mutta  samalla kosteutettu iho.

Odotan mielenkiinnolla, miten tämä  voide soveltuu sinun ihollesi. Haluan myös tietää, mitä pidit voiteen koostumuksesta ja ihotuntumasta. Palaute on aina tervetullutta ja todellakin odotan sitä. Jätä siis kommenttisi tuohon kommenttikenttään.

4 kommenttia kirjoitukseen "Suojaava, kosteuttava voide ruusuöljystä"

 1. Emma | 27.9.2019

  Lupaavalta vaikuttaa resepti. Ajattelin soveltaa tätä vähän enemmän talveen sopivaksi, kun tarkoitus olisi tehdä voidetta joululahjaksi.
  Minulla on Brita-kannu, joten kävisikö se vedensuodatukseen voidetta varten? Tai sitten käytän pelkkää ruusuvettä. 🙂


 2. Outi | 30.9.2019

  Hei Emma
  Kiva kun löysit reseptini. Itse pidän juuri tämän voiteen kuivuudelta suojaavasta vaikutuksesta. Tein juuri eilen saman voiteen mutta ilman ruusua sillä se tulee miehelle.
  Britakannu on todella hyödyllinen puhdistamaan vedestä raskasmetalleja,mineraaleja sekä muita iholle haitallisia aineita. Käytä ihmeessä vettä Brita-kannusta kosmetiikkaan. Kotikosmetiikkaan käytettävän veden ei tarvitse olla tislattua.
  Itse käytän usein pelkkää keitettyä vettä. Keittäminen tuhoaa bakteerit vedestä ja voiteesta tulee säilyvämpää. Britakannun vesi kannattaa myös kuumentaa muiden voideainesten mukana 30 minuuttia 80 asteessa säilyvyyden varmistamiseksi.
  Terveisin Outi


 3. Birgit Katariina Pulkkinen | 4.7.2020

  Hei Outi,
  Tein ruusupohjaisen suojaavan kasvovoiteen reseptisi mukaan. Voide oli kuokeaa siihen asti kunnes lisäsin ksantaanikumin. Se muuttui venyväksi ja vähän purukumin tyyppiseksi. Tein voiteen kahteen kertaa ja sama tulos. Vaikuttikohan ksantaani rakenteeseen vai vatkasinkoko liikaa? Muuten ihotuntuma on hyvä ja ihosta tulee mukavan mattapintainen, joka on hyvä näin kesällä. Meikki pysyy paremmin. Kiitos hyvista vinkeistä ja resepteistä.

  BirgitK


 4. Outi | 15.7.2020

  Hei Birgit!
  Kiva kun kokeilit ruusuvoidetta.
  ksantaanikumi on ohjeessa juuri siitä syystä että se tuo voiteeseen suojaavuutta. Ksantaanikumi käyttäytyy kuin perunatärkkelys ja voi tosiaan tehdä voiteesta venyvää. Siksi sen annostelussa on oltava todella varovainen. Vain pieni hitunen ksantaanikumia riittää tekemään voiteesta suojaavamman. Liiallinen sekoittaminen voi myös vaikuttaa voiteen rakenteeseen epäedullisesti.
  Voit myös korvata ksantaanikumin esimerkikisi kaurasilkillä eli kolloidisella kauralla. Kaurasilkkikin vaikuttaa voiteen rakenteeseen mutta ei ole niin herkkä kuin ksantaanikumi. Kauralla on myös suojaavia ja ihoa hoitavia ominaisuuksia.
  Jotkut käyttävät voiteissa tärkkelyksenä hieman riisitärkkelystä tai maissitärkkelystä.
  Kaikki tärkkelystuotteet jättävät ihon pinnalle suojaavan kalvon. Jos tärkkelystä on liikaa, alkaa kalvo näkymään iholla. Käytitpä mitä tärkkelystä tahansa, kannattaa olla varovainen annostelussa.
  Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle!
  Hyvää kesän jatkoa!
  Terveisin Outi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish