Kosteuttava käsivoide sekä prebioottinen kehäkukka-kasvovesi

kosteuttava-kasivoide

Kosteuttava käsivoide sekä prebioottinen kehäkukka-kasvovesi

20.1.2021


Näissä kahdessa tuotteessa on käytetty glukomannaania paksuntajana. Kirjoitin glukomannaanista mielenkiintoisen artikkelin, jonka voit käydä lukemassa täältä. Resepteissä käytin yrttinä tuttua ja turvallista kehäkukkaa. Kehäkukan ihoa hellivistä ominaisuuksista voit lukea täältä. Kehäkukka on monen suosikkiyrtti mutta voit toki vaihtaa sen johonkin toiseen halutessasi.

kosteuttava-kasivoide
Kuva Woliul Hasan on Unsplash

Tämän kertaiset reseptit ovat varsin yksinkertaisia jopa aloittelijoille. Glukomannaanilla saat kätevästi mukavaa tekstuuria tuotteisiin. Aloita ensin pienestä annoksesta glukomannaania. Voit sitten helposti lisätä sitä, jos tarvis. Muista kuitenkin, että glukomannaani tarvitsee aikaa muodostaakseen hyytelöä. Anna seoksen turvota ihan rauhassa tunnin, pari, ehkä kolmekin tuntia. Näin näet tuotteen lopullisen paksuuden.

Kosteuttava, prebioottinen kehäkukkakasvovesi

Kehäkukkakasvovesi on perinteinen kotikosmetiikan tuote. Ohjeen annos on reilu joten voit halutessasi puolittaa sen. Itse valmistan aina isoja eriä kasvovesiä.

Voit halutessasi valmistaa tämän tuotteen myös kamomillasta. Jos haluat lisää kosteutusta, lisää hieman glyserolia. Glyseroli tosin tuot tuotteeseen tahmaisuutta josta monet eivät pidä.

Tällä kertaa valmistin kasvoveden paksuntajaa käyttäen. Aavistuksen geelimäinen rakenne on iholla miellyttävä.

Glukomannaani myös hoitaa ihoa sillä se on prebiotti (bakteerien ruokaa) ja samalla kosteutta ihoon lukitseva ainesosa.

 • 400 ml vettä
 • 100 ml hydrolaattia eli kukkaisvettä, esimerkiksi ruusuvesi tai kamomillavesi (herkälle iholle)
 • 50 gr kuivattua kehäkukkaa
 • 0,5–1 grammaa askorbiinihappoa eli C-vitamiinia tuomaan happamuutta tuotteeseen
 • 1–2 glukomannaanikapselin sisältö (0,5–1 gramma)

Tee näin:

 • Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi
 • Kaada kiehuva vesi kuivattujen kehäkukkien päälle ja anna hautua noin 20 minuuttia
 • Siivilöi kehäkukan terälehdet pois ja lisää haudukkeeseen hydrolaatti.
 • Lisää glukomannaani ja sekoita huolellisesti
 • Anna seoksen paksuta rauhassa välillä sekoitellen noin tunnin ajan
 • Kuumenna neste 30 minuuttia 80 asteessa säilyvyyden parantamiseksi
 • Jäähdytä neste huoneenlämpöiseksi ja lisää askorbiinihappo. Sekoita huolellisesti.
 • Halutessasi voit nyt lisätä myös säilöntäainetta Geogard 221, 3–4 ml. Näin tuote säilyy jopa 3–4 kuukautta. Suosittelen kuitenkin säilyttämään kasvoveden jääkaapissa.
 • Ilman säilöntäainetta tuote säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa pumppupulloon pakattuna.

Kuinka käytän kosteuttavaa, prebioottista kehäkukkakasvovettä

Tämä kasvovesi soveltuu käytettäväksi puhdistetulle iholle aamuin, illoin. Kostuta vanulappu kasvovedellä ja taputtele huolellisesti kasvojen ja kaulan iholle.

Anna kasvoveden hetken kuivahtaa iholla ja levitä sitten kosteusvoide.

Tämä kasvovesi ei sovellu kerrostettavaksi. Jos haluat kerrostaa tätä kasvovettä laita vain pari kerrosta. Polysakkaridit kuten glukomannaani kerrostuvat ihon pinnalle jos niitä käyttää runsaasti.

Glukomannaania sisältävä kosteuttava käsivoide

Tämä kosteuttava käsivoide on sitä mitä kuivat kädet todellakin tarvitsevat, nimittäin kosteutta. Pelkkä rasva tai öljy ei kosteuta ihoa. Rasvat ja öljyt vain suojaavat ja estävät kosteutta haihtumasta. Kosteuttavassa käsivoiteessa pitää siis aina olla ainakin seuraavia ainesosia

 1. runsaasti kosteutta kuten yrttiuutosta
 2. kosteutta puoleensa vetäviä ainesosia kuten glyserolia
 3. kosteuden lukitsevia ainesosia kuten palmitoleiinihappoa, palmitiinihappoa ja glukomannaania

Glukomannaani sopii ihmeen hyvin käsivoiteisiin

Glukomannaani toimii paksuntajana emulgaattorin kanssa. Se antaa hieman geelimäistä (mutta ei venyvää) rakennetta voiteisiin.

Glukomannaani tuo kosteutta pidättäviä ominaisuuksia tuotteeseen. Kohtuullisesti annosteltuna glukomannaani ei tunnu kerrostuvan iholle. Ihon pinnalle jää sen sijaan miellyttävä, ei lainkaan rasvainen tuntu. Tästä on hyötyä silloin, jos tarvitset käsivoidetta toimistotyössä.

Tässäkin tuotteessa käytin kehäkukkaa. Kehäkukka on hyvin siedetty ja ihoa hellivä yrtti. Kehäkukkaa voi lisätä tuotteeseen haudukkeena tai öljyuutoksena. Tähän tuotteeseen lisäsin molempia (tuplauutos). Näin kasvin kaikki vaikuttavat aineet tulevat tarkasti hyödynnettyä.

Kosteuttavaa vaikutusta lisäämään lisäsin käsivoiteeseen tyrnimarjaöljyä. Tyrnimarjaöljyn palmitiini- ja palmitoleiinihappo lukitsevat kosteuden ihoon. Tyrnimarjaöljy tuoksuu ihanalta; karkilta sanoi eräs käsivoidetta testannut henkilö. Tyrnimarjan voimakas väri sopii hyvin yhteen kehäkukan kanssa.

Kehäkukka-tyrni käsivoide; ainesosat

 •  250 ml kehäkukkahauduketta, haudukkeen perusohje löytyy täältä
 • 2 kpl (1 gr) glukomannaanikapselia, käytä vain kapselien sisältö

Tee näin:

Sekoita glukomannaanijauhe kehäkukkahaudukkeeseen ja sekoita hyvin. Anna seoksen muodostaa geeliä noin 2-3 tuntia. Sekoittele välillä, jotta hyytyminen tapahtuisi tasaisesti.

Seuraavaksi voit sekoittaa voideainekset teräksiseen vesihaudekulhoon. Kaikki muut ainesosat voit kuumentaa mutta säilöntäaine lisätään vasta valmiiseen, jäähtyneeseen voiteeseen.

Mittaa teräskulhoon seuraavat ainesosat

 • 250 ml aikaisemmin valmistettua glukomannaanilla hyydytettyä kehäkukkahauduketta
 • 20 ml kehäkukka öljyuutosta, öljyuutoksen valmistusohjeen löydät täältä
 • 10 ml glyserolia
 • 10 tippaa tyrnimarjaöljyä
 • 5 grammaa Olivem 1000 emulgointiainetta
 • 2-2,5 ml Geogard 221 säilöntäainetta (valinnainen mutta suosittelen)

Tee näin:

 • Sekoita kaikki voideainekset teräskulhossa.
 • Nosta teräskulho vesihaudekattilan päälle ja lämmitä niin että Olivem 1000 emulgaattori sulaa kunnolla. Anna seoksen olla 80 asteessa 30 minuuttia. Näin varmistat tuotteen säilyvyyden.
 • Sekoittele tuotetta, kunnes se jäähtyy noin 40 asteiseksi.
 • Nyt voit lisätä mukaan säilöntäaineen.
 • Pakkaa voide mieluiten pumppupulloon
 • Voide säilyy pumppupullossa oikein hyvin jopa 3-4 kuukautta edellyttäen että käytit säilöntäainetta. Säilytä käsivoide viileässä ja valolta suojattuna.
kosteuttava-kasivoide
Glukomannaanikapselin sisältö painaa 0,5 grammaa. Se riittää mainiosti yhteen annokseen kasvovettä tai käsivoidetta.

Kehäkukka-tyrni käsivoide on todella kosteuttava ja suojaava voide. Annostele voidetta noin ½-1 teelusikallista käsiin ja kyynärvarsiin. Tämä käsivoide on aika juoksevaa mutta imeytyy lopulta hyvin jättäen kädet kosteutetuiksi.

Aluksi tuntuu, että voide jää isepintaisesti ihon pinnalle. Jatka kuitenkin hieromista vielä hetken. Kun kaikki voiteen sisältämä kosteus on imeytynyt, kädet tuntuvat ihanan silkkisiltä ja kosteutetuilta.

Voide ei jätä rasvaista kerrosta iholle juuri glukomannaanin takia. Kun voide on kokonaan imeytynyt, niissä ei ole lainkaan tahmaista tuntua.

Itse pidän tästä käsivoiteesta todella paljon. Vaikka se ei olekaan mikään superravitseva eli rasvainen voide, se tehoaa uskomattoman hyvin juuri kuiviin käsiin.

Oletko jo ehtinyt tutustua glukomannaanin käyttöön kosmetiikassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish