Kosmetiikan likainen tusina; onko vaseliini turvallista?

onko-vaseliini-turvallista

Kosmetiikan likainen tusina; onko vaseliini turvallista?

1.12.2021


Vaseliini on hyvin perinteinen kosmetiikan ainesosa, josta on viime vuosina tullut pahis. Vaseliinin suosiota on edesauttanut sen monikäyttöisyys ja edullinen hinta. Vielä muutama vuosi sitten joka kodista löytyi purkki vaseliinia. Vaseliinia pidettiin lähes ihmelääkkeenä kaikkiin iho-ongelmiin. Sillä hoidettiin myös narisevat saranat, polkupyörän ketjut sekä auton ja muiden laitteiden koneistot. Vaseliinin ominaisuudet tekivät siitä ihmeaineen, jota ilman ei kukaan tullut toimeen. Onko vaseliini turvallista? Miksi tästä perinteisestä monikäyttötuotteesta on tullut kosmetiikan pahis?

onko-vaseliini-turvallista
Photo by Sara Scarpa on Unsplash

Mitä on vaseliini?

Vaseliini eli petrolihyytelö keksittiin jo 1800-luvun lopulla. Yhdysvaltalainen kemisti Robert Chesebrough patentoi vaseliinin valmistusmenetelmän vuonna 1872. Chesebrough alkoi tuottamaan vaseliinia kaikkiin mahdollisiin iho-ongelmiin. Nykyisin tuotemerkin ”Vaseline” omistaa Unilever.

Vaseliini valmistetaan raakaöljystä, samasta aineesta kuin bensiini- ja dieselpolttoaineet. Vaseliini ei ole luonnonkosmetiikkaa vaan täysin synteettinen tuote. Puhdistamaton raakaöljy on myrkyllistä ja vahingollista iholle levitettynä. Iholle käytettäväksi tarkoitettu vaseliini puhdistetaan huolellisesti. Näin halutaan varmistaa, että tuotteeseen ei jää haitallisia kemikaaleja. Valitettavasti vaseliinissa on havaittavissa suuria laatueroja. Vaseliinin puhtaus riippuu täysin valmistajasta. Epäpuhtauksia ei voi havaita ilman asianmukaisia testejä.

Onko vaseliini turvallista ympäristölle? No ei varmaankaan. Vaseliini ei ole ympäristöystävällistä johtuen sen fossiilisesta alkuperästään. Se ei ole biohajoavaa vaan jää maaperään pitkiksi ajoiksi. Vaseliinia ei saa päästää vesistöihin, sillä se kertyy lintujen höyhenpeitteisiin ja muihin vesieläimiin. Vaseliinia on hankala poistaa vesistöistä.

Onko vaseliini turvallista iholle?

Vaseliinia valmistetaan raakaöljystä puhdistamalla. Raakaöljy on väriltään hyvin tummanruskeaa. Raakaöljyä pitääkin puhdistaa hyvin voimakkaasti ennen, kun siitä saadaan puhtaan valkoista, läpikuultavaa vaseliinia. Hyvin usein vaseliiniin jää jäämiä raakaöljyn sisältämistä PAH aineista. PAH aineet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt ovat myrkyllisiä yhdisteitä. Monet PAH yhdisteet aiheuttavat syöpää ja mutaatioita. PAH aineet eivät ole biohajoavia. Niitä on todella vaikea poistaa maaperästä.

Koska vaseliini vaatii erittäin voimakkaan puhdistusmenetelmän, se kontaminoituu hyvin helposti. Puhtaaksi luokitellussa vaseliinissa saattaa olla jäämiä ihmiselle haitallisista kemikaaleista.

Vaseliini ei kuulu ihon luontaisiin lipideihin eli rasvoihin. Se on iholle täysin vieras yhdiste. Vaseliini ei siis tuo iholle ravinteita eikä se varsinaisesti hoida ihoa.

Vaseliinia käytetään yleisesti suojaamaan ihoa kuivumiselta. Vaseliinin kerrotaan lukitsevan kosteuden ihoon muodostamalla ihon pinnalle ohuen kalvon. Valitettavasti vaseliini estää ihoa myös saamasta kosteutta ilmasta. Iho kuivuu hitaasti rasvavaipan alla. Vaseliini estää ihoa toimimasta normaalisti.

Vaseliini saattaa auttaa kuivaan ihoon, kun levität sitä ensimmäisiä kertoja. Muutaman käyttökerran jälkeen tulet huomaamaan, että iho tottuu vaseliiniin ja tarvitsee sitä yhä enemmän. Tämän voit huomata todella helposti huulirasvojen kohdalla. Niitä tarvitaan aina vain lisää.

Tiesitkö että vaseliini on erittäin tulenarkaa. Se syttyy yhtä helposti palamaan kuin bensiini. Tällainen tuote ei ole ihanteellinen ihonhoidossa. Jos tekstiileihin, esimerkiksi pyyhkeisiin, jää jäämiä vaseliinista, se ei poistu normaalissa 40 asteen pesussa. Jos pyyhkeesi kontaminoituu jatkuvasti vaseliinin ja parafiinin jäämistä, teet niistä erittäin helposti syttyviä. Vaseliini saattaakin olla suorastaan vaarallinen tuote.

Miksi vaseliinia käytetään niin yleisesti?

Ensinnäkin, vaseliini on erittäin halpaa. Hinta on usein ainoa kriteeri, miksi tuotteeseen on sisällytetty vaseliinia.

Vaseline tavaramerkin omistaa nykyisin Unilever. Unilever on globaali mammuttiyritys, joka haluaa suojella tuotantoaan hyvin tehokkaasti. Jos etsit tietoa vaseliinista, löydät hyvin paljon vaseliinia ylistäviä artikkeleita. Vaseliinia arvostelevaa tekstiä on todella vaikea löytää. Näin Unilever turvaa tuotteensa markkinat.

Vaseliini on erittäin stabiili. Se ei hapetu eli härskiinny kuten kasviöljyt. Vaseliini kestää tuotteessa pilaantumatta vaikka kuinka pitkään. Tällainen raaka-aine on kosmetiikkavalmistajan unelma.

Puhdistettu vaseliini on hyvin neutraali tuote. Monet allergiset henkilöt suosivat vaseliinia koska eivät voi käyttää kasviöljyjä. Juuri tästä syystä vaseliinia käytetään myös ekseemavoiteissa ja muissa lääkevoiteissa. Myös vauvoille suunnatuissa tuotteissa käytetään yleisesti vaseliinia juuri sen neutraalin luonteen vuoksi.

Missä tuotteissa vaseliinia käytetään?

Vaseliini on edelleen erittäin yleinen ainesosa kaikessa kosmetiikassa. Ikävä kyllä, kaikkein suosituinta vaseliini on vauvojen rasvoissa.  Jos haluat välttää vaseliinia, kannattaa katsoa tarkkaan nimenomaan vauvoille suunnatut voiteet.

Apteekin perusvoiteet sisältävät hyvin usein vaseliinia ja Sodium Lauryl Sufaattia, (SLS). Vaseliinista ja SLS:ta saadaan miellyttävä, valkoinen, kermamainen ja erittäin vakaa emulsio. Tuote näyttää houkuttelevan kermaiselta mutta totuus on toinen. SLS ja vaseliini yhdistelmä on erityisen huono kuivan ihon hoidossa. Tällainen voide vain entisestään kuivattaa ihoa. SLS:n on lisäksi todettu ohentavan ihoa varsinkin pitkäaikaisessa käytössä; linkki

Vaseliinia löytyy myös huulipunista. Jopa 15% kaikista huulipunista sisältää vaseliinia tai parafiinia. Myös huulirasvat sisältävät erityisen usein mineraaliöljyjä. Mieti, miksi huulirasvaa saa aina lisäillä ja huulet vain tuntuvat kuivuvan enemmän. Hanki seuraavaksi aitoa luonnonkosmetiikkaa oleva huulituote, huomaat kyllä eron.

Kynttilät ovat usein parafiinipohjaisia. Kynttilän palaessa hengität myrkyllisiä höyryjä. Valitse mieluummin soijavahakynttilä tai mehiläisvahakynttilä. Esimerkiksi Candel Light Story myy aitoja soijavahakynttilöitä.

Vaseliini esiintyy tuotteissa hyvin monilla eri nimillä kuten

  • Mineraaliöljy
  • Maaöljy
  • Parafiini
  • Vaseline
  • Petroleum
  • Petrolatum
  • Petroleum jelly
  • White soft parafin
  • Mineral oil
  • Paraffin
  • Liquidum Paraffinum

Etsi parempia vaihtoehtoja vaseliinille

Vaseliinia ei ole kenenkään pakko käyttää. Löydät hyvin helposti niin useita luonnollisia vaihtoehtoja raakaöljypohjaiselle kosmetiikalle.

Luonnollisesti ihoa hoitavia ja kosteuttavia vaihtoehtoja on todella monta. Kaikki luonnon vahat sekä kasviöljyt ovat hyvin turvallisia ja ihoa ravitsevia. Ne pidättävät kosteuden ihossa mutta eivät estä ihoa ottamasta lisää kosteutta ilmasta.

Kokeile vaikkapa seuraavia raaka-aineita omassa kosmetiikassasi

  • Candelillavaha
  • Riisinlesevaha
  • Carnaubavaha
  • Mehiläisvaha
  • Jojobaöljy (nestemäinen vaha)
  • Risiiniöljy
  • Kookosöljy
  • Aprikoosinkiviöljy
  • Baobaböljy

Vaseliinia kannattaa välttää kaikessa kosmetiikassa

onko-vaseliini-turvallista
Photo by Brittney Weng on Unsplash

Vaseliini tuntuu kovin harmittomalta tuotteelta. Onhan sitä ollut mummonkin kaapissa aina saatavilla. Vaseliinin haittoihin on kuitenkin havahduttu aivan viime aikoina. Saksalainen kuluttajajärjstö Siftung Warentest tutki mineraaliöljyä sisältävää kosmetiikkaa jo totesi, että se sisältää kaikkein eniten MOAH aineita eli myrkyllisiä hiilivetyjä, jotka aiheuttavat syöpää.  Tulosten perusteella Siftung Warentest varoittaa käyttämästä erityisesti mineraaliöljyjä sisältäviä huulituotteita. EU:n elintarvikeviranomaset eivät vielä ole kieltäneet vaseliinia mutta myöntävät MOAH aineiden olevan karsinogeenisiä.

Oma näkemykseni vaseliinista on, että se ei ole kovinkaan hyvä tuote ihonhoidossa. Luonnolliset kasvivoit ja vahat ovat huomattavasti tehokkaampia ihon kosteuttajia.

Pärjäätkö sinä ilman mineraaliöljypohjaista kosmetiikkaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish