Kehäkukka, kosmetiikan rakastettu yrtti, on lempeä ihonhoidon kulmakivi

kehakukka-kosmetiikassa

Kehäkukka, kosmetiikan rakastettu yrtti, on lempeä ihonhoidon kulmakivi

13.5.2020


Kukapa ei olisi käyttänyt joskus kehäkukkavoidetta. Kehäkukka, kosmetiikan suosittu onkin ihonhoidon tuttuja perusyrttejä. Se on hyvin tavallinen ainesosa voiteissa ja muissakin kosmeettisissa tuotteissa. Kehäkukasta minun olisi pitänyt oikeastaan kirjoittaa jo aikoja sitten. No, tehdään juttu nyt.  

Kehäkukkien aika on vasta keskikesällä. Haluan kuitenkin, että laittaisit kehäkukkien siemeniä jo nyt maahan. Voit sitten kesällä nauttia upeasta kukkaloistosta ja itse viljellyistä kosmetiikan raaka-aineista. Tässä jutussa kerron sinulle, mihin kehäkukan suuri suosio ihonhoitoyrttinä perustuu ja mitä vaikutuksia sillä on ihoon? Reseptit-osiosta löydät myös helppoja kehäkukkareseptejä.

kehakukka-kosmetiikassa
Kuva Myriam Zilles Pixabaystä

Kehäkukka on yleinen koriste- ja lääkekasvi

Kehäkukka (Calendula officinalis) kuuluu asterikasveihin. Se on kotoisin Välimeren alueelta ja Lounais-Aasiasta. Englanninkielisessä maailmassa kehäkukkaa kutsutaan sen latinalaisella nimellä calendula. Kehäkukkaa kutsutaan lisäksi Marigoldiksi joka tarkoittaa kehäkukan ohella myös samettikukkaa (Tagetes) Samettikukka eli marigold on ihan eri kasvi erilaisine vaikutuksineen. Näitä kahta ei pidä koskaan sekoittaa toisiinsa. Calendula-nimi tulee krekankielestä ja viittaa kalenteriin. Kehäkukka kukkii kalenterin ympäri ainakin Kreikassa ja muilla suotuisilla alueilla.

Kehäkukkaa on käytetty lääkekasvina jo vuosisatojen ajan.

Kehäkukka parantaa pienet ihovauriot ja palovammat. Kehäkukka sopii myös sisäisesti käytettäväksi niin rohtona kuin ravintona. Varsinkin kauniin keltaiset terälehdet ovat maukkaita. Ne piristävät salaatissa ja ruokien koristeena.

Kehäkukkaa on todella helppo viljellä

Kehäkukan suosion salaisuutena voi myös pitää sen helppohoitoisuutta viljelykasvina. Se on eräs helpoimmin itävistä ja menestyneistä kasveista. Siksi sinun kannattaakin, jos mahdollista viljellä itse tarvitsemasi kehäkukat. Kehäkukka voi tarvita paahteisilla säillä lisäkastelua mutta yleensä se viihtyy ja kukkii ihan ilman hoitoa. Se ei ole kovin vaativainen maaperän suhteen. Kukkiakseen hyvin kehäkukka vaatii aurinkoa mutta viihtyy myös osittaisessa varjossa.

Kehäkukkia on olemassa todella monen näköisinä. Voit hankkia siemenkaupasta herkullisen värisiä lajikkeita ja nauttia kauniista kukkaloistosta koko kesän.

Sadonkorjuu jatkuu koko kesän pakkasiin asti

kehakukka
Kuva Myriam Zilles Pixabaystä

kehäkukka antaa satoa koko kesän. Sinun on poimittava kukkia muutaman päivän välein, jotta kukinta ei lakkaa. Heti kun kasvi alkaa kehittää siemeniä, se lopettaa kukintansa. Jatkuva sato on todella hyvä asia. Voit kuivattaa kehäkukkia pieniä määriä kerrallaan ja nauttia samalla kukkaloistosta.

Kerää kukat heti kun aurinko on kuivattanut aamukasteen niistä pois. Anna kukkien kuivua rauhassa lämpimässä paikassa valolta suojassa. Asettele kukat ilmavasti toisistaan erillään ritilän päälle. Voit peittää ritilän ensin kankaalla. Kukkien kuivaaminen voi viedä helposti parikin viikkoa.

Miten varmistut kuivatun kehäkukan laadusta

Kehäkukkaa voi hankkia kotikosmetiikan valmistamiseen kuivattuna. Laadukkaan kehäkukan tunnistat sen kirkkaasta väristä. Vanhentunut kehäkukka haalistuu nopeasti ja menettää värinsä osan ominaisuuksistaan. Haalistunuttakin kehäkukkaa voi käyttää. Siinä on vielä lääkinnällisiä vaikutuksia. Kosmetiikkaan kannattaa kuitenkin käyttää kirkkaan oranssia kuivattua kehäkukkaa.

Miten kehäkukka vaikuttaa iholla

Kehäkukka sisältää antimikrobisia ainesosia. Se rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja parantaa pieniä ihovaurioita. Kehäkukasta valmistettu öljyuutos sisältää runsaasti triterpenoideja jotka ovat tulehduksia rauhoittavia aineita. Monessa tulehduksellisessa iho-ongelmassa kehäkukka on tärkeä hoitoa tukeva yrtti.

Kehäkukan karotenoidit ovat vahvoja antioksidantteja. Ne vaikuttavat ihon ikääntymismekanismeihin sekä ihon reagointiin UV-säteisiin. Karotenoidit eivät ole varsinainen UV-suoja mutta voivat tehostaa varsinaisen UV-suojan vaikutusta. Karotenoidit myös parantavat ihon sävyä. Kehäkukkatuotteita käyttäessäsi iho näyttää kirkkaammalta ja kiinteämmältä.

Kehäkukan käyttö kosmetiikkaan

Toisin kuin yleensä luullaan, kehäkukan vihreät kukkapohjat kannattaa myös käyttää ehdottomasti yrttiöljyjen ja yrttihaudukkeiden valmistuksessa hyväksi. Varsinkin jos olet valmistamassa hoitavaa voidetta, kukkapohjien vaikuttavat aineet ovat erityisen tärkeitä.

Jos haluat vain kehäkukkien upeaa väriä ja vähemmin hoitavuutta, käytä oranssit terälehdet.

Kehäkukkien vaikuttavat aineet saat käyttöösi monella eri tavoin

  • Valmista kehäkukista infuusio eli hauduke hauduttamalla kuivattua tai tuoretta kehäkukkaa kuumassa vedessä
  • Valmista kehäkukista yrttiöljyä. Kuivista kehäkukista saa nopeasti yrttiöljyä pikamenetelmällä. Katso yrttiöljyjen valmistusohje täältä.
  • Valmista tuoreista kehäkukista glyseriittiä eli glyseroliuutosta. Katso glyseriitin valmistusohje täältä.
  • Käytä tuoreita tai kuivattuja kehäkukkia ihon höyrykylpyihin. Kehäkukkien eteeriset öljyt ja muut vaikuttavat aineet kulkeutuvat lämpöisen höyryn mukana syvälle ihohuokosiin. 

Kehäkukka sopii moneen tuotteeseen

kehakukka-kosmetiikassa
Kuva Lolame Pixabaystä

Kehäkukka on yleisesti hyvin siedetty yrtti, joten voit käyttää sitä kaikissa tuotteissasi. Toki sillekin voi olla joku allerginen kuten kaikelle. Tärkein asia on kuitenkin se, että kehäkukassa ei ole voimakkaita, ihoa ärsyttäviä happoja. Siksi se onkin hyvin suosittu yrtti kaikessa kosmetiikassa.

  • Kehäkukka on parhaimmillaan vedettömissä voiteissa, salvoissa ja balmeissa. Kehäkukka sisältää runsaasti rasvaliukoisia ainesosia. Kun käytät voiteiden pohjana kehäkukista valmistettua öljyuutosta, saat käyttöösi suurimman osan kehäkukan hoitavista ainesosista. Oransseissa kehäkukissa on porkkanan tavoin runsaasti karotenoideja. Karotenoidit liukenevat uutettaessa öljyyn.
  • Kehäkukka sopii myös kasvovesiin. Kuumaan veteen liukenee jonkin verran myös rasvaliukoisia aineita. Veteen liukenevat kehäkukan sisältämät flavonoidit, aminohapot sekä hiilihydraatit. Kehäkukassa olevat hiilihydraatit ovat prebiootteja eli ylläpitävät ihon normaalia bakteerikantaa. Siksi kehäkukasta valmistettu kasvovesi on hyvin hellävarainen ja ihoa hoitava.
  • Kehäkukkaa voi kokeilla myös jauhekosmetiikkaan. Kuivatut, jauhetut kehäkukan terälehdet sopivat vartalopuutereihin sekä kasvonaamiojauheisiin.

Kehäkukkareseptejä löydät tämän sivuston Reseptit-välilehdeltä. Käy katsomassa ja kokeile valmistaa itse helppoja ja tehokkaita kehäkukkatuotteita.

Kasvatatko sinä itse kehäkukkaa vai hankitko netistä kuivattuja yrttejä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish