Hibiskus eli kiinanruusu; vaihtoehto kosmetiikassa käytettävälle omenaviinietikalle

hibiskus-kosmetiikassa

Hibiskus eli kiinanruusu; vaihtoehto kosmetiikassa käytettävälle omenaviinietikalle

29.9.2021


Etikka, varsinkin omenaviinietikka on kotikosmetiikassa jo legenda. Omenaviinietikka on monikäyttötuote, joka tehoaa kaikkeen mahdolliseen. Niin monet ihmiset rakastavat omenaviinietikkaa. Omenaviinietikkaa löytyy joka kodista ja se on mielletty varsin turvalliseksi tuotteeksi myös iholle. Moni kuitenkin kaipaa etikalle vaihtoehtoja. Etikan tuoksu ei miellytä kaikkia.

Lähdin kartoittamaan helppoja ja kotoisia vaihtoehtoja kosmetiikan hapoille. Luonnollisia, happamia, kosmetiikkaan sopivia raaka-aineita löytyikin yllättävän runsaasti. Tällä kertaa kerron sinulle uskomattoman antioksidanttipitoisesta hibiskuksesta.

hibiskus-kosmetiikassa
Hibiskuksen kukkaverhiöistä valmistetaan herkullista juomaa jota kutsutaan roselleksi.

Happamat ainesosat kuuluvat ihonhoitoon

Ihon luontainen happamuus eli pH on hapan. Normaalisti ihon pH arvo liikkuu asteikolla 5-6. Jos ihoa pesee saippualla tai käyttää muuten hyvin emäksisiä ainesosia kuten savea tai ruokasoodaa, iho saattaa ärsyyntyä. Silloin on tarpeen palauttaa ihon pH takaisin normaaleihin lukemiin. Helpoiten se hoituu kotikonstein esimerkiksi omenaviinietikalla.

Kaupallisessa kosmetiikassa käytetään omenaviinietikan asemesta muita happoja. Etikka antaa tuotteelle pistävän tuoksun, josta monet eivät lainkaan pidä. Siksi kosmetiikkateollisuus käyttääkin tuotteissaan pitkälle jalostettuja kosmetiikan happoja. Suosituimmat hapot ihonhoidossa ovat hedelmähapot. Hedelmähapoiksi eli alfa-hydroksihapoiksi (AHA) kutsutaan kaikkia kasviperäisiä happoja.

  • Maitohappo
  • Sitruunahappo
  • Glykolihappo
  • Omenahappo
  • Salisyylihappo on beetahydroksihappo, joka tunnetaan myös lyhenteellä BHA

Kaupallisessa kosmetiikassa hedelmistä saatuja happoja käytetään puhdistetussa ja jalostetussa muodossa. Samoja puhdistettuja happoja on tarjolla esimerkiksi kotikosmetiikan ainesosia myyvistä verkkokaupoista.

Kosmeettisten happojen käyttö vaatii kuitenkin melko hyvää osaamista ja välineistöä. Tarvitset hyvälaatuisen pH-mittarin, jotta voit varmistua tuotteesi turvallisuudesta sekä tietoa happojen käytöstä iholla. Varsinkin aloittelijoille kosmetiikan happojen käyttö saattaa olla turhan haasteellista.

Hibiskus- eli rosellekeite on turvallinen vaihtoehto kotikosmetiikan hapoksi.

Hibiskus eli kiinanruusu on Kauko-Idässä elävä luonnonkasvi, jota on tuotu Suomeenkin huonekasviksi. Hibiskuksen INCI-nimi on Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

Hibiskukset kuuluvat malvakasveihin kuten meille tutut rohtosalkoruusu sekä ruusumalva ja myskimalva. Hibiskuksessa on upeat, suuret, purppuranpunaiset kukat. Kukkia ei suinkaan käytetä hibiskuskeitteeseen vaan kukkien verhiöitä eli kukkapohjia. Ne hibiskukset, joita Suomessa tapaa, eivät tuota kirkkaanpunaisia kukkapohjia. Kannattaa siis hankkia kuivattua hibiskusta vaikkapa yrttikaupasta tai etnisistä myymälöistä.

Hibiskusta käytetään kosmetiikassa keitteenä. Kuivattuja kukkapohjia keitetään hetken vedessä jotta kasvi luovuttaa vaikuttavat aineensa. Hibiskuskeite on erittäin voimakkaan punaista ja hapanta. Hibiskuksen verhiöt sisältävät runsaasti omenahappoa, joka on eräs alfa-hydroksidihappo (AHA). Hibiskuskeitteen pH tietysti vaihtelee keitteen voimakkuudesta riippuen. Valmista keitettä voi ja yleensä pitääkin laimentaa sopivaksi.

Hibiskuskeitteen edut ihonhoidossa

Hibiskuskeite on hyvin hapanta

Hapoilla on tärkeä rooli kosmetiikassa. Hapot tasapainottavat ihon pH:n. Tuotteen happamuudella voit myös vaikuttaa säilöntäaineiden ja emulgaattorien toimivuuteen. Hibiskuskeitteen happamuus riippuu tietysti keitteen vahvuudesta. Normaalivahvuinen hibiskuskeite vastaa happamuudeltaan omenaviinietikkaa. Suosittelen käyttämään happamuuden määrittelemiseen pH liuskoja. Ne antavat riittävän tarkan tuloksen pH:n määrittämiseksi.

Hibiskus on luonnollinen vaihtoehto botoxille

Botox on tuttu monelle ainakin käsitteenä. Botoxruiskeilla häivytetään kasvojen virheitä ja ikääntymisestä johtuvia ilmiöitä kuten ryppyjä. Botox ei ole kovin turvallinen menetelmä vaikkakin erittäin tehokas. Miksi hibiskusta kutsutaan botox kasviksi? Hibiskus on erittäin tehokas yrtti estämään ihon ikääntymisen merkkejä. Hibiskus saa ihosi näyttämään pinkeältä ja eloisalta mutta täysin turvallisesti. Hibiskus on yksi suosituimmista ei-kirurgisista tuotteista ihon ikääntymistä vastaan. Ikääntymistä et tietysti voi pysäyttää mutta voit kyllä hallita sitä. Hibiskus on hyvin tehokas yrtti ihon ikääntymisen hallinnassa.

Hibiskus sisältää runsaasti antioksidantteja.

Hibiskuksen tärkein antioksidantti on antosyaanit eli samat antioksidantit kuin meidän superterveellisessä metsämustikassa. Antosyaanit ovat erityisen vahvoja antioksidantteja, jotka auttavat taistelussa ihoa vanhentavia vapaita radikaaleja vastaan. Vapaat radikaalit saavat ihon näyttämään elottomalta, harmaalta ja väsyneeltä. Antosyaanit myös supistavat ihohuokosia tehden ihosta sileämmän. Supistava vaikutus on tietysti vain hetkellinen.

Kosteuttava ainesosa

Koska hibiskus on malvakasvi, se on myös hyvin kosteuttava. Kaikilla malvoilla on kostuttavia ominaisuuksia. Siksi sinun kannattaakin kokeilla hibiskuskasvovettä kuivalle, väsyneelle ja stressaantuneelle iholle. Hibiskus antaa kasvoillesi lisää kosteutta ja nuorekasta hehkua.

Hibiskus sisältää puhdistavaa saponiinia.

Saponiinit ovat luonnollisia pinta-aktiivisia aineita, jotka syväpuhdistavat ihosi. Hibiskuksen sisältämät saponiinit ja omenahappo toimivat yhdessä irrottaen kuolleita ihosoluja. Siksi hibiskus sopii erityisen hyvin myös ihoa puhdistaviin tuotteisiin kuten shampoot ja pesunesteet. Jotkut ovat käyttäneet hibiskuksella infusoitua öljyä myös saippuanvalmistuksessa. Hibiskus antaa saippualle kauniin värin.

Mihin hibiskuskeitettä voi käyttää?

Hibiskusta käytetään kotikosmetiikassa keitteenä. Hibiskuksen vaikuttavat aineet ovat vesiliukoisia. Kaikki hibiskuksen vaikuttavat aineet liukenevat keitettäessä kuivatuista kukkaverhiöistä veteen.

Hibiskus sopii erityisen hyvin tummien hiusten hapanhuuhteluun. Se korostaa hieman hiusten kylmää punaisuutta ja antaa samalla upean kiillon. Vaaleille hiuksille en suosittele hibiskusta sillä se muuttaa hiusten väriä. Jos haluat käyttää hibiskus hauduketta ihon ja hiustenhoidossa, sopiva happamuus on 5,5-7. Älä käytä liian hapanta hiushuuhdetta sillä se kuivattaa ihan turhaan hiuksia.

Käytä hibiskusta myös kasvovesiin sekä emulsiovoiteiden vesifaasina. Hibiskus on erittäin antioksidanttipitoinen ja siten hidastaa ihon vanhenemisprosessia. Mittaa pH liuskoilla sopiva happamuus.

Hibiskuskeite on kauniin syvän punaista. Sitä käytetäänkin myös väriaineena. Jos haluat kauniin, punertavan kasvoveden, kokeile hibiskusta.

Valmista kosteuttava, antioksidanttipitoinen hibiskuskeite näin

  • Mittaa astiaan 5-7 kuivattua hibiskuksen verhiötä
  • Kaada päälle 5 desiä vettä ja kiehauta keite
  • Anna keitteen kiehua poreillen noin 10 minuuttia
  • Jäähdytä ja suodata nesteestä hibiskuksen verhiöt
  • Voimakkaampaa hibiskuskeitettä saat lisäämällä hibiskuksen määrää
  • Hibiskuskeite säilyy pullotettuna jääkaapissa noin viikon, ehkä pidempäänkin, sillä se on erityisen antioksidanttipitoista.
  • Hibiskuskeite sopii hyvin myös juomaksi mehun tapaan joko sellaisenaan lämmitettynä tai kylmänä jäiden ja sitruunan tai limen kera. Hibiskusta kutsustaankin maailman terveellisimmäksi juomaksi antioksidanttiensa takia. Eli jos et käytä kaikkea hibiskusta kosmetiikkaan, voit nauttia terveellisestä ja herkullisesta mehusta sisäisesti. Lisää mehuun halutessasi himan makeutusta.

Hibiskuskeite sopii esimerkiksi hiushuuhteeksi ja kasvovesiin

Valmista hibiskuskeitettä voit käyttää hiushuuhteena laimennettuna. Happamuus keitteellä on melkein samaa tasoa kuin väkiviinaetikalla tai omenaviinietikalla. Siksi laimenna keitettä aina enne käyttöä. Sopiva annostus hiushuuhteelle on 1 desi hibiskuskeitettä ja 1 litra vettä. Mittaa tarvittaessa happamuus pH liuskoilla. Sopiva happamuus riippuu hiuksistasi. Rasvoittuville, paksuille hiuksille voit käyttää happamampaa huuhdetta. Ohuille, kuiville ja hauraille hiuksille riittää lähes neutraali huuhde. Hiushuuhteen ei tarvitse olla kovin hapan toimiakseen. Hieman alle 7 on usein varsin sopiva happamuus.

Kasvovesiin laimennettu hibiskuskeite sopii erinomaisesti. Se on juuri sopivan kosteuttavaa käytettäväksi vedettömän voiteen alla. Kasvoveden sopiva happamuus on pH 5,5. Laimenna siis hibiskuskeite vedellä tai muulla neutraalilla nesteellä sopivaksi kasvovettä varten. Voit yhdistää mieleisiä hydrolaatteja eli kukkaisvesiä kasvoveteesi hibiskuksen kanssa. Myös pieni määrä allantoiinia sopii kasvoveteen. Muista, että vesipitoinen kasvovesi tarvitsee aina luotettavan säilöntäaineen. Jos tuotteessa on vettä, se ei säily kuin muutamia päiviä. Silloinkin se pitää säilyttää jääkaapissa.

Hibiskus on helppo ja monipuolinen kosmetiikan ainesosa

hibiskus-kosmetiikassa
Hibiskuksen kukkaverhiöitä saa ostaa kuivattuina

Hibiskus on trooppinen yrtti, joka sopii hyvin meille pohjoismaalaisillekin. Hibiskuksella on niin valtavasti etuja ihon ja hiustenhoidossa ettei sitä kannata ohittaa. Siksi suosittelenkin sinua kokeilemaan, toimiiko hibiskus omalla ihollasi. Aikoinaan Suomessa myytiin ”ruusunmarjateen” nimellä teepusseja. Ne eivät suinkaan olleet ruusunmarjasta valmistettua juomaa vaan 100% hibiskusta. Uskoisin että vieläkin on myynnissä hibiskusteepusseja. Kannattaa siis kysellä hibiskusteetä vaikkapa Ruohonjuuresta tai jostain muusta luontaistuotekaupasta

Oletko sinä jo kokeillut hibiskusta kosmetiikassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish