Helppo ja tehokas auringonkukkasalva

Helppo ja tehokas auringonkukkasalva

12.11.2018


Salvat ovat täyteläisiä, vedettömiä voiteita, joita on hyvin yksinkertainen valmistaa. Talven lähestyessä iho kaipaa suojaa tuulelta ja kuivalta keskuslämmityksen kuivattamalta ilmalta. Tällä yksinkertaisella ohjeella pääset nopeasti alkuun.

Auringonkukkaöljy

Ainesosat ovat yksinkertaisia ja aika helppoja hankkia. Sinun tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota laatuun. Öljyn tulee ehdottomasti olla tuoretta ja kylmäpuristettua. Luomuöljy on aina parempi kuin tehoviljellyistä auringonkukan siemenistä valmistettu öljy. Auringonkukkaöljy sopii lähes kaikkien iholle. Auringonkukkasalva imeytyy nopeasti ihoon. Silti se toimii loistavasti ihoa suojaavana ja kosteuttavana. Voit käyttää tätä voidetta myös lapsille. En kuitenkaan suosittele auringonkukkasalvaa alle vuoden ikäisen vauvan ihon hoitoon.

Mehiläisvaha

Mehiläisvaha toimii salvassa eräänlaisena emulgaattorina. Kun pidät mehiläisvahan määrän pienenä, on auringonkukkasalva huomattavasti helpommin imeytyvä. Salvojen tekemisessä on aina kauhun tasapaino. Miten vähän voin mehiläisvahaa käyttää, jotta koostumus olisi vielä salvamainen. Jos haluat kokeilla vähentää mehiläisvahan määrää, käy se helposti. Käytä vain osa ohjeen mehiläisvahasta. Kun salva on valmista mutta ei vielä purkitettu, laita pieni määrä (muutamia tippoja) salvaa jääkaappiin jähmettymään. Jos tulos ei ole toivottava lisää hieman mehiläisvahaa salvaan ja lämmitä se uudelleen sulaksi. Voit tehdä näin useita kertoja.

Mistä hankin mehiläisvahaa

Mehiläisvahaa saattaa saada joistakin kivijalkakaupoista. Itse olen tilannut sitä netistä. Mehiläisvaha säilyy hyvin, joten sitä voi tilata vaikkapa koko vuoden tarpeita varten. Mehiläisvahaa myydään sekä rakeina että levynä. Voit valita kumman muodon haluat. Lopputulokseen sillä ei ole mitään vaikutusta. Valitse kuitenkin mieluiten keltainen, puhdistamaton mehiläisvaha. Se on käsittelemätöntä ja mahdollisimman luonnollista.

Hyviä mehiläisvahan ostopaikkoja ovat ainakin

  • Lahtisen vahavalimo, lahtisenvahavalimo.fi erittäin hyvälaatuista mehiläisvahaa ja käsittääkseni suomalaista
  • Limepop, limepop.fi kotikosmetiikan raaka-aineita ja tarvikkeita myyvä nettikauppa

Jos mehiläisvaha ei sovi

Mehiläisvahalle voi myös olla allerginen tai yliherkkä. Siinä on kuitenkin aina siitepölyjäämiä ja muuta herkistäviä ainesosia. Vegaanit eivät myöskään käytä mehiläistuotteita kuten eivät myöskään pienet vauvat. Mehilästuotteita voi käyttää turvallisesti vasta yli vuoden ikäisille lapsille. Mehiläisvahan voi korvata esimerkiksi karnaubavahalla, sheavoilla tai kaakaovoilla. Näiden vahojen ominaisuudet eroavat kuitenkin selvästi mehiläisvahasta. Kaakaovoita voi hankkia ihan ruokakaupasta. Se on elintarvikelaatuista, joten loput voi käyttää vaikkapa herkullisiin jälkiruokiin. Karnaubavahaa ja sheavoita voi tiedustella kotikosmetiikan raaka-aineita myyvistä nettikaupoista.

Auringonkukkasalvaa varten tarvitset

  • 100 ml hyvää, tuoretta, kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä
  • 10-15 gr mehiläisvahaa
  • Pieniä, kannellisia lasipurkkeja

Mittaa öljy ja mehiläisvaha metalliseen kulhoon

Vesihaudetta varten ota sopivan kokoinen kattila ja laita siihen vettä pohjalle.

Aseta nyt kulho kattilan päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa. Näin raaka-aineiden lämpötila ei nouse liian korkeaksi.

Laita vesihaude liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Pienennä lämpöä heti kun vesi kiehuu.

Sekoittele mehiläisvahaa öljyssä niin, että se sulaa kokonaan. Yleensä pienet annokset sulavat jo ennen, kun vesi alkaa kiehumaan.

Nyt salva on valmista purkitettavaksi. Kaada salva pieniin 30-60 ml lasipurkkeihin, jäähdytä täysin viileäksi ja sulje kansilla. Varusta purnukat nimilapuilla, joihin kirjoitat ainesosat sekä valmistuspäivän.

Voit säilyttää tuotetta jääkaapissa. Itse teen niin kaikille valmistamilleni voiteille ja salvoille sekä öljyille.

 

Vinkki:

Jos haluat salvasta kuohkeamman, voit vatkata sen maidonvaahdottajalla viileäksi. Nyt sinun tulee lusikoida voide purkkeihin sillä se ei enää ole juoksevaa. Vaahdotettu salva on helpompi levittää iholle. Tällainen ilmava salva ei säily niin hyvin kuin ilmaton. Jos vaahdotat salvan, säilytä se ehdottomasti jääkaapissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish