Butterfly pea; taivaansinistä väriä ja hoitavia flavonoideja

butterfly-pea

Butterfly pea; taivaansinistä väriä ja hoitavia flavonoideja

16.2.2022


Butterfly pea on kasvi, jota harvemmin Suomessa tunnetaan. Ja kaipa myös siksi butterfly pealla ei varsinaisesti ole suomenkielistä nimeä. Englanninkielinen nimi, butterfly pea, voidaan suomentaa vaikkapa perhosherneeksi tai siniherneeksi.  Itse olen tutustunut kasviin Aasiassa, jossa se kasvaa aivan yleisesti villinä metsiköissä ja tienpientareilla.  Butterfly pea ei varsinaisesti ole sademetsän kasvi vaikkakin se tarvitsee lämpöä ja kosteutta viihtyäkseen. Tässä jutussa kerron miten huippu kasvi butterfly pea on ja miten monin eri tavoin voit sitä hyödyntää.

butterfly-pea

Butterfly pea; Intian pyhä kukka

Butterfly pea on kotoisin Aasiasta. Se on varsin yleinen ”rikkaruoho” Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Latinankielinen nimi Clitoria ternatea kertoo kukan ulkonäöstä. Se muistuttaa jollain tapaa klitorista. Ternate on taas kaupunki Indonesiassa, josta kasvitieteilijä Linnè löysi kukan ja antoi sille nimen. Nykyisin butterfly pea on kulkeutunut myös Amerikan, Afrikan ja Australian mantereille.

Butterfly pean taivaansiniset kukat ovat Intiassa pyhiä. Ne ovat tärkeä osa päivittäistä kunnioitus rituaalia, pujaa. Puja rituaalissa osoitetaan kunnioitusta eri jumaluuksille. Tapana on tarjota ruokaa, vettä, valoa ja kukkia rakkauden osoituksena jumalille. Puja rituaali on hyvin olennainen osa hindulaista perinnettä. Aasiassa näkee päivittäin ihmisten harjoittavan pujarituaalia pihoillaan. Pujarituaali on tarkoittanut alun perin kukkauhria jumalille. Tärkeä kukka tässä rituaalissa on aina ollut butterfly pea.

Harvinainen, syvän sininen väri on ominaista butterfly pealle

Butterfly pea tyytyy varsin vaatimattomiin olosuhteisiin. Se on köynnöstävä kasvi, joka viihtyy paikoilla, missä viihtyvät vain heinät. Pölyiset, kuivat tienpenkereet ovat butterfly pean aluetta. Kuivat metsikön reunamaat ovat usein sinisenä butterfly pean kukista. Sininen väri on hyvin intensiivinen. On vaikea keksiä mitään, mikä olisi yhtä sinistä.

Butterfly peata kasvatetaan myös puutarhoissa. Kasvi mataa maata pitkin ja peittää sinisillä kukillaan suuriakin alueita. Butterfly pea onkin mainio aluskasvi trooppisessa puutarhassa.

Hernekasvina butterfly pean juuret muodostavat symbioosin maan bakteerien kanssa. Ilmiö tunnetaan nimellä rhizobia. Kasvin juurikyhmyissä on rhizobia bakteereja, jotka sitovat typpeä muuttaen sen kasville sopivaan muotoon.

Butterfly pea on osa Kauko-Idän kulinarismia

Butterfly pea on olennainen osa Intian, Indonesian ja Thaimaan ruokakulttuuria. Siniseksi värjätty riisi on aikaan saatu butterfly pean kukilla. Monet juomat saavat värinsä butterfly peasta. Myynnissä on esimerkiksi väriä vaihtavaa giniä. Juoma on ensin kauniin sinistä. Jos tipautat siihen limen viipaleen, se muuttuu hetkessä purppuran punaiseksi. Tyypillisimmillään butterfly pea on kuitenkin alkoholittomana juomana, jota tarjoillaan sekä kuumana että jäiden kera kylmänä.

Butterfly pea on tärkeä osa ayurvedan lääketiedettä

Butterfly pea on erittäin antioksidanttipitoinen kasvi, jolla on aivan uskomattoman laajat vaikutukset terveyteen. Ayurveda on intialainen perinteinen lääketiede, joka on perustettu jo veda-kaudella. Ayurvedassa butterfly pea kasvia käytetään muun muassa muistin parantamiseen, stressin lievittämiseen, masennukseen, ahdistukseen ja kouristuksia estämään.

Kiinalaiset käyttävät butterfly pea kasvia lisäämään naisten libidoa sillä kasvi muistuttaa klitorista.

Butterfly pea uutteen on joissain tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan hermoston välittäjäaineiden, serotoniinin ja asetyylikoliinin aiheuttamiin mielen ongelmiin.

Täyteläisen sinisen värinsä vuoksi butterfly pea kasvia käytetään myös kankaiden ja lankojen värjäykseen.  

Butterfly pea sopii kosmetiikkaan erinomaisesti

butterfly-pea

Kosmetiikassa butterfly pealla on todella paljon annettavaa. Kasvin voimakkaan sininen väri on todella tervetullut moniin tuotteisiin. Sinistä väriä voi hyödyntää parhaiten saippuoissa ja muissa emäksisissä tuotteissa. Väri muuttuu kauniin purppuraksi, jos tuotteen pH on alle 7. Näin on yleensä kaikissa iholle jätettävissä tuotteissa. Luonnonkosmetiikan väriaineita on olemassa hyvin rajallinen määrä. Jos mica-värejä ei oteta mukaan, luonnollisista punaisista sävyistä on tarjolla vain oranssiin (keltainen pohjaväri) vivahtavia. Luonnollisia, siniseen taittuvia punasävyjä en oikein keksi muita kuin butterfly pea ja tietysti punajuuri.

Butterfly pea on erittäin terapeuttinen ihonhoidossa

Butterfly pea sisältää samaa antosyaani nimistä flavonoidia kuin esimerkiksi superterveelliset metsämustikat. Butterfly pean antosyaani ei vain ole niin sotkuista ja tahraavaa. Butterfly pea sisältämät antosyaanit ovat nimeltään sellaisia kuin deasyyliternatiini sekä ternatiinit (A1, A2, B1, B2, D1, D2) jne.

Butterfly pean sisältämät polyfenolit kuten proantosyanidiini ovat voimakkaita antioksidantteja. Ne stimuloivat kollageenin sekä elastaanin luonnollista tuotantoa ja vaikuttavat siten ihon kimmoisuuteen. Antioksidantit myös rauhoittavat ihoa ja estävät tulehduksia. Tällainen ominaisuus on hyvä vaikkapa auringonoton jälkeen käytettävissä tuotteissa.

Butterfly pea on kiinnostanut kosmetiikan valmistajia jo pitkään. Eräässä tutkimuksessa fermentoitua butterfly pea uutetta kokeiltiin ärsyyntyneelle iholle. Uute poisti kutinaa, rauhoitti ihoa ja vähensi tulehdusta. Fermentoimalla butterfly pea saattaisi olla vieläkin tehokkaampi antioksidantti.

Butterfly pean erityisen hyvä ominaisuus on että se on supistava. Kukista tehty uutos on erityisen hyvä pohja kasvovesille. Butterfly pea kasvovesi supistaa huokosia, rauhoittaa ja kirkastaa ihoa sekä taistelee ikääntymisen merkkejä vastaan.

Butterfly pea hoitaa hiuspohjaa

Butterfly pea uutetta käytetään lääkkeenä hiustenlähtöön sen sisältämien antosyaanien vuoksi. Antosyaanit ravitsevat hiusfollikkeleita. Tämä edistää hiusten kasvua ja ehkäisee hiustenlähtöä. Siksi butterfly pea uutteita löytyy varsin usein hiustuotteista kuten shampoista, hoitonesteistä ja hiusnaamioista.

Toivon, että butterfly pean upeat ominaisuudet tunnettaisiin laajemmin

butterfly-pea

Tällä hetkellä butterfly pean kuivattuja kukintoja on aika vaikea löytää nettikaupoista. Vaikka kasvi on Aasiassa yhtä yleinen kuin kamomilla Euroopassa, se ei ole noussut suuren yleisön tietouteen. Kirjoitin tämän artikkeli butterfly peasta juuri siksi, että innostuisit kokeilemaan sitä. Mainitsin kauniista sinisistä butterfly pea kukista jo kirjassani Kotikosmetiikan Raaka-aineet ja Valmistus.

Jos innostut hankkimaan butterfly pean kuivattuja kukkia, voit käyttää niitä monissa projekteissasi. Kukat säilyvät hyvinä noin vuoden riippuen tietysti kuinka vanhoja ne ovat hankittaessa. Säilytä kukat valolta suojassa, viileässä, kuivassa paikassa. Omat kukkani säilytän mieluiten pimeässä komerossa, paperipussissa. Butterfly pean kukissa ei ole haihtuvia aromaattisia aineita. Kukat ovat täysin tuoksuttomia. Kuivassa huoneilmassa, valolta suojattuna kukat säilyvät moitteettomina.

Yleensä kukkia tarvitaan kosmetiikkaan vain 5-10 kappaletta. Muista käyttää loput kukat vaikkapa teenä tai valmista kukista raikasta, kylmää janojuomaa. Näin saat iholle hyvää tekeviä antioksidantteja myös sisäisesti. Butterfly pea tee on miedon makuista ja sopii koko perheelle.

Miten sinä luot sinistä väriä tuotteisiisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish