Bellis perennis kosmetiikassa; kaunokainen, kosmetiikan pieni jättiläinen

bellis-perennis-kosmetiikassa

Bellis perennis kosmetiikassa; kaunokainen, kosmetiikan pieni jättiläinen

18.5.2022


Joka kevät valitsen muutaman puutarhakasvin, joita haluan viljellä kosmetiikkaa varten. Tänä kesänä valitsin yhdeksi kosmetiikan yrtikseni sievän bellis perenniksen eli kaunokaisen. Kaunokainen on monille tuttu puutarhakasvi, joka viihtyy myös nurmikolla, ruohon seassa. Se on niin pieni, että ruohonleikkuri ei sitä huomaa. Kaunokaisia voi kasvattaa myös ruukuissa sekä kukkapenkin reunakasvina. Itse suosin ruukkupuutarhaa. Kaunokainen on jo vuosisatoja tunnettu kosmetiikan ja ihon yrttinä. Bellis perennis uutetta myydäänkin runsaasti ihonhoitoon. Bellis perennis uutetta lisätään yleisesti kasvovoiteisiin ja seerumeihin. Lähdetään selvittämään mitä tekee bellis perennis kosmetiikassa. Lue tästä suloisesta kukasta!

bellis-perennis-kosmetiikassa
Kuva dendoktoor Pixabaystä

Bellis perennis eli kaunokainen kuuluu asterikasveihin

Bellis perennis kuuluu laajaan kasvisukuun. Se muistuttaa ulkonäöltään minipäivänkakkaraa. Bellis perennis kuuluukin samaan sukuun päivänkakkaroiden kanssa. Et kuitenkaan voi korvata bellis perennistä päivänkakkaroilla. Sillä on nimittäin ihan omat erityiset ominaisuutensa, jota et löydä muista kasveista.

Suomessa bellis perennistä kutsutaan kaunokaiseksi, nurmikaunokaiseksi tai tuhatkaunoksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Englanniksi kasvia kutsutaan daisyksi. Kaunokainen menestyy Suomessa hyvin sillä se on kotoisin Pohjois-Euroopasta. Kaunokaista tavataan vielä nykyisinkin Suomessa luonnonvaraisena mutta harvinaisena jopa Oulun korkeudelle asti. Kaunokainen on valitettavasti miltei kokonaan kadonnut luonnostamme sillä sille luontisia niittyalueita ei juuri enää löydy.

Yleisemmin kaunokainen on puutarhojen kukkapenkkien viljelty koristekasvi. Kaunokainen on hyvin pikkuruinen kukka. Sen korkeus on vaivaiset 2-5 senttiä. Se ei menesty korkeassa heinikossa vaan tarvitsee naapurikseen matalia kasveja pärjätäkseen.

Bellis perennis sisältää monia iholla tärkeitä fytokemikaaleja

Bellis perennis on vanha luonnonyrtti. Sitä on käytetty samoin kuin muitakin villiyrttejä, salaatteihin sekä lehtivihanneksena. Varsinkin bellis perenniksen mehevät lehdet toimivat hyvin salaateissa ja kevyesti pannulla öljyssä kypsennettyinä. Bellis perennis on myös hyvin suosittu yrttiteenä eli infuusiona. Se rauhoittaa suolistoa. Bellis perennis on ollut vuosisatoja erittäin suosittu lääkekasvi jolla on hoidettu esimerkiksi yskää.

Bellis perennis kuuluu asterikasvien sukuun. Asterikasvit ovat nimensä mukaan astringoivia eli supistavia. Supistavat kasvit ovat rauhoittavia. Tämä sinun kannattaa muistaa, kun valmistat yrteistä kosmetiikkaa. Supistavat kasvit ovat kullan arvoisia esimerkiksi kasvovesissä. Ne myös rauhoittavat ihoa.

Seuraavaksi kerron sinulle, mitä ihoon vaikuttavia kasvikemikaaleja bellis perenniksestä on löydetty. Bellis perenniksestä on olemassa valtavasti eri lajikkeita. Niiden sisältämät kasvikemikaalit tietysti vaihtelevat jonkun verran. kaikissa bellis perenniksissä kuitenkin on löydettävissä ainakin jonkin verran samoja vaikuttavia aineita.

Polyfenolit

Bellis perenniksen sisältämiä polyfenoleita on tutkittu hyvin hartaasti. Kosmetiikassa bellis perennis on tunnettu ihon värin tasapainottajana. Varsinkin ikääntyessä iholle alkaa helposti muodostumaan tummia läiskiä. Bellis perennis uute häivyttää tutkitusti ihon tummentumia. Bellis perennis sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän tehokkaita polyfenoleita, jotka toimivat iholla tyrosinaasin estäjinä. Tyrosinaasi on hapettava entsyymi, joka toimii katalysaattorina melaniinin tuotannossa.

Bellis perennis sisältää kolmea eri flavonoidiglykosidia; kamferolia sekä kahta eri isoharmnetiinia. Flavonoidiglykosidit ovat yhdisteitä, joilla on vahva antioksidanttinen vaikutus. Flavonoidiglykosidit kuten kamferoli, suojaavat ihoa valon ikäännyttävältä vaikutukselta. Kamferoli myös hoitaa iholla olevia tulehduksia ja rauhoittaa ihoa. Kamferolia lisätään myös ikääntymisen merkkejä ehkäiseviin tuotteisiin.

Isoharmnetiinilla on saman kaltaisia vaikutuksia kuin kamferolilla. Se on voimakkaasti antioksidanttinen glykosidi jota esiintyy runsaasti myös opuntian vesiliukoisissa osissa. Amerikan alkuperäisväestö on perinteisesti käyttänyt opuntiaa ihotulehdusten hoitoon. Tutkimuksissa löydettiin opuntioista tulehduksia parantava glykosidi, isoharmnetiini. Bellis perennis on myös erittäin hyvä isoharmnetiinin lähde.

Triterpeenit

Bellis perennis sisältää huomattavan määrän erilaisia triterpeenejä. Triterpeenit ovat hartsimaisia, öljyliukoisia aineita, jota on esimerkiksi eteerisissä öljyissä. Triterpeenit tekevät kasvista vastustuskykyisemmän mikrobeille kuten bakteereille, virustaudeille ja sienitaudeille. Bellis perenniksen antimikrobiset ja ihoa rauhoittavat ominaisuudet johtuvat osin sen sisältämistä triterpeeneistä.

Orgaaniset kasvihapot

Bellis perennis sisältää runsaasti kuorivia kasvihappoja kuten omenahappoa sekä viinihappoa. Orgaaniset hapot auttavat solujen luonnollista kiertoa. Vanhat, kuolleet solut poistuvat ja uudet solut tulevat tilalle. Iho uudistuu nopeasti ja näyttää nuorekkaammalta.

Bellis perennis kosmetiikassa

Bellis perenniksen sisältämistä kasvikemikaaleista osa liukenee veteen ja osa vain öljyyn tai alkoholiin. Jos haluat hyödyntää bellis perenniksen koko kasvikemikaalien kirjon, sinun pitää valmistaa kaski uutosta; öljyuutos ja infuusio. Vedettömiä tuotteita varten kannattaa valmistaa yrttiöljy kuivatusta bellis perenniksestä ja käyttää voiteen kanssa kosteuttavaa kasvovettä, jossa on käytetty bellis perennis infuusiota.  Näin saat käyttöösi kaikki kasvin vaikuttavat aineet. Löydät valmistusohjeet infuusioon ja öljyuutokseen täältä: Näin valmistat yrttiöljyä ja Yrttihaudukkeen valmistaminen

Löydät kätevästi kaikki muut perusohjeeni valitsemalla sivun alareunasta kategorian ”Perusohjeet”.

On myös toinen tapa saada samaan uutokseen sekä öljy- että vesiliukoisia kasvikemikaaleja, nimittäin glyseriitti. Glyseriitti on kasviuutos, joka valmistetaan puhtaaseen glyseroliin. Glyseroli on sokerialkoholi, joka on vesilukoista. Koska glyseroli on kemiallisesti alkoholi, siihen liukenevat sekä vesi- että öljyliukoiset vaikuttavat aineet. Glyseriitin valmistukseen voit perehtyä täällä: Glyseriitti auringonkukanversoista Glyseriittiä voi sekoittaa myös vedettömiin voiteisiin mutta silloin tarvitset ehdottomasti säilöntäainetta. Glyseriitti pilaantuu herkästi.

Glyserolia eli glyseriiniä voit hankkia vaikkapa Nature by Amppu verkkokaupasta. Kosmetiikan valmistuksessa glyserolia pitää olla aina saatavilla. Se on niin monikäyttöistä. Olen kirjoittanut myös glyserolista perusteellisen artikkelin: Näin ihmeitä tekevä glyseroli auttaa kuivan talvi-ihon hoidossa

Miten voit hyödyntää kosmetiikassasi bellis perennis uutteita? 

Bellis perennis uutokset sopivat moneen kosmeettiseen valmisteeseen. Suosituimpia käyttökohteita bellis perennis valmisteille ovat ihon väriä kirkastavat ja tasapainottavat tuotteet kuten kasvovoiteet ja seerumit. Varsinkin jos kärsit tummista läiskistä iholla, kannattaa ehdottomasti kokeilla tuotteissa bellis perennis uutetta.

Bellis perenniksessä olevat kasvikemikaalti suojaavat ihoa auringon UV-säteiden vahingoittavilta vaikutuksilta. Bellis perennis ei kuitenkaan ole aurinkosuoja. Tarvitset ehdottomasti myös varsinaisen aurinkosuojatuotteen suojelemaan ihoasi. Bellis perennis uute tukee valitsemasi aurinkosuojan vaikutusta. Käytä bellis perennis tuotteita kesäisissä voiteissa.

Kasvovedet ovat oiva tapa tuoda kosteutta iholle. bellis perennis infuusio eli hauduke sopii kasvovesien pohjaksi. Se on mieto ja samalla erityisen tehokas. Bellis perennis supistaa huokosia ja kirkastaa ihoa. Sen runsas antioksidanttikirjo rauhoittaa ihoa ja saa siten ihon näyttämään kuulaammalta.

Kosmetiikkaa varten Bellis perennis kannattaa istuttaa siemenistä

belllis-perennis-kosmetiikassa
Kuva Couleur Pixabaystä

Jos innostuit bellis perenniksestä, istuta sitä omalle pihallesi tai terassi- tai parvekelaatikkoon. Voit kuivata satoa kesän mittaan talven varalle.

Bellis perennis on helppohoitoinen. Menestyäkseen se tarvitsee paljon aurinkoa. Myös liian aggressiivisesti kasvavat naapurikasvit tukahduttavat sen herkästi. Maan laadun suhteen bellis perennis ei ole kovinkaan vaativa. Kova savimaa tai hapan turve- tai metsämaa ei ehkä kuitenkaan ole paras kasvualusta tälle aurinkoisten ahojen kasville.

Bellis perennistä saa ostaa myös valmiiksi kukkivina ruukkukasveina. Älä kuitenkaan hanki puutarhamyymälöistä valmiita kasveja kosmetiikkakäyttöön tai ruuaksi sillä ne sisältävät runsaasti torjunta-aineita. Kukkakaupan kasvit eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Bellis perenniksen siemenet on helppo saada itämään ja ne ovat hyvin edullisia hankkia. Vielä ehdit kasvattaa omat tuhatkaunosi kesäksi.

Kasvatatko sinä kosmetiikan yrttejä pihallasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish