Avokadoöljy

avokadooljy

Avokadoöljy

17.2.2021


Avokadoöljy on ollut jo pitkään kosmetiikan valmistajien kestosuosikki. Avokado (Persea americana) on monelle tuttu hedelmä, jota ylistetään monella tapaa terveelliseksi ravinnoksi. Monet terveysasiantuntijat suosittelevat avokadoja sekä avokadoöljyä terveyden ylläpitämiseen. Avokadoöljy on myös miellyttävän makuista ja kauniin väristä. Siksi sitä suositaan monissa ruokaohjeissa. Miten avokadon arvokkaat öljyt sitten toimivat iholla?

avokadooljy
Kuva: René Cadenas on Unsplash

Avokadoöljyä on helppo löytää suurimmista marketeista

Avokadoöljyn suosiosta kertoo se, että sitä on nykyisin varsin helppo löytää ihan tavallisista marketeista.  Se on tuoretta ja hyvälaatuista koska sitä myös käytetään paljon. Avokadoöljyjä on saatavana myös kylmäpuristettuna. Kylmäpuristetussa avokadoöljyssä on tallella kaikki öljyn arvokkaat antioksidantit ja vitamiinit. Avokadoöljyä voi hankkia vaikka ison pullollisen kerralla. Se ei pilaannu herkästi ja sen voi käyttää loppuun ruuanvalmistuksessa.

Avokadoöljyä tuotetaan eri puolilla maapalloa.

Avokado on kotoisin Keski-Amerikasta. Avokadoa viljellään nykyisin kaikkialla, jossa se on ilmaston puolesta mahdollista. Avokado ei kestä pakkasia ja vaatii menestyäkseen subtrooppisen tai trooppisen ilmaston. Suuria avokadon tuottajamaita ovat Uusi-Seelanti, Chile, Etelä-Afrikka ja Kenia. Nämä maat myyvät raakoja avokadoja ympäri maailman kypsyttämöille. Varsinainen avokadoöljy voidaan siis tuottaa missä maailmankolkassa tahansa.

Avokado tarvitsee kasvaakseen valtavasti vettä. On laskettu, että yhden avokadon kuluttama pohjaveden määrä on noin 70 litraa riippuen kasvupaikasta. Tämän lisäksi avokado tarvitsee tietysti myös sadevettä. Chilessä yhden avokadon tarvitsema pohjavedenmäärä on kuitenkin huikeat 320 litraa. Tällainen vedenkulutus rasittaa kohtuuttomasti paikallista vesitaloutta. Valitessasi avokadoja tai avokadoöljyä, kiinnitä huomiota myös hedelmien ja öljyn eettisyyteen.

Avokado on hyvin öljypitoinen hedelmä

Avokado on yksi rasvaisimmista hedelmistä. Avokadon hedelmäliha voi sisältää jopa 32% öljyä ja 65% vettä. Avokadoöljyä on käytetty alkuperäisesti vain kosmetiikassa. Kosmetiikkaan tarkoitettu avokadoöljy valmistetaan perinteisesti kuivatusta avokadon hedelmälihasta liuottimien ja lämmön avulla. Lopuksi öljy puhdistetaan, valkaistaan ja hajustetaan. Tällaista avokadoöljyä käyttävät suuret kosmetiikkajätit tuotteissaan.

Ruokaöljyksi tarkoitettua avokadoöljyä valmistetaan aina huolella kypsytetyistä, terveistä avokadoista. Huippulaatuisessa öljyssä ei voi käyttää mustuneita avokadoja. Avokadomassa jauhetaan tahnaksi ja huuhdellaan 60 minuuttia 45-50 asteessa. Sen jälkeen massasta valmistetaan mekaanisen käsittelyn avulla öljyä. Onneksi meillä kotikosmetiikan valmistajilla on mahdollisuus valita aina laadukkaimmat öljyt tuotteisiimme. Itse valitsisin avokadoöljyistä kylmäpuristetun, luomulaatuisen öljyn.

Avokadoöljy vastaa oliiviöljyä

Avokadoöljyn rasvaprofiili vastaa oliiviöljyä. Se sisältää hyvin korkeita pitoisuuksia öljyhappoa. Avokadoöljy ei siis sovellu helposti tukkeutuvalle iholle. Korkean öljyhappopitoisuutensa vuoksi se aiheuttaa herkästi näppylöitä ja iho-ongelmia kasvojen iholla.

Avokadoöljyssä on oliiviöljystä poiketen paljon ihoa suojaavia öljyhappoja kuten palmitiini- ja palmitoleiinihappoja. Siksi avokadoöljy on mielestäni joskus paikallaan kuivan ihon tuotteissa.

Avokadoöljy sisältää E-vitamiinia eli tokoferolia kohtalaisen runsaasti. E-vitamiini on hyvin tehokas aine ihon ikääntymisen merkkien torjunnassa. Lisäksi avokadoöljy sisältää klorofylleja sekä karotenoideja. Klorofyllit ovat kasvin vihreä väriaine. Juuri korkeasta klorofyllipitoisuudesta johtuen avokadoöljyllä on niin upea, smaragdinvihreä väri. Avokadoöljyn väri näkyy kauniisti myös tuotteissa. Klorofylli on erittäin herkkä valolle. Siksi onkin erityisen tärkeää säilyttää avokadoöljy ja siitä valmistetut tuotteet valolta suojassa.

Rasvahappokoostumus, kylmäpuristettu, extra virgin avokadoöljy

  • Palmitiinihappo 10-12%
  • Palmitoleiinihappo 5-8%
  • Öljyhappo 60-80%
  • Linolihappo 7-20%

Miten käytän avokadoöljyä kosmetiikassa?

Avokadoöljy vastaa rasvaprofiililtaan hyvin tarkasti oliiviöljyä. Avokadoöljyn hyvä ominaisuus on sen säilyvyys. Aivan kuten oliiviöljykin, avokadoöljy ei härskiinny helposti. Voit halutessasi käyttää tuotteissasi avokadoöljyä oliiviöljyn asemesta. Helposti huokosia tukkivana öljynä en suosittele avokadoöljyä kasvoille tarkoitettuihin tuotteisiin ainakaan suuria määriä. Tässä muutamia esimerkkejä, miten voit hyödyntää avokadoöljyä kosmetiikassa

  • Vartalotuotteissa
  • Pesevissä tuotteissa
  • Hiustuotteissa
  • Hyvin kuivan ihon tuotteissa
  • Kuorintatuotteissa
  • Jalkavoiteissa
  • Käsivoiteissa
  • Saippuoissa

Avokadoöljy on tutustumisen arvoinen tuote

avokadooljy
Kuva Charisse Kenion on Unsplash

Olen kirjoittanut tänne blogiini monista öljyistä. Valitsen aina aiheekseni suosikkiöljyjäni. En halua kirjoittaa öljyistä, joista en pidä. Avokadoöljystä olin pitkään kahden vaiheilla. Pidin sitä liiaksi ihoa tukkivana tuotteena. Avokadoöljyssä on kuitenkin varsin monta hyvää puolta. Sen upea smaragdinvihreä väri, hyvä säilyvyys, ihoa suojaavat rasvahapot ja runsaat antioksidantit saivat minut ajattelemaan asiaa uudelleen. Avokadoöljy on käyttökelpoinen kosmetiikan raaka-aine tietyin varauksin. Suosittelen kokeilemaan sitä kosmetiikassa.

Oletko sinä kokeillut avokadoöljyä ihonhoidossa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish