Artemisia kasvovesi

artemisia-kasvovesi

Artemisia kasvovesi

21.9.2022


Artemisia sopii todella hyvin kosmetiikkaan. Artemisia vulgaris eli pujo on ihoa rauhoittava ja hyvin syväpuhdistava yrtti. Siksi artemisiasta kannattaakin valmistaa myös rauhoittavaa kasvovettä. Kasvovesien valmistus on melko helppoa. Jos sinulla on varastossa kuivattua artemisiaa, valmistat tämän kasvoveden todella nopeasti. Kasvovesireseptissäni on useita ainesosia, jotka täydentävät tuotteen vaikutusta. Halutessasi voit jättää myös osan aineista pois.

artemisia-kasvovesi
Photo by Christina Deravedisian on Unsplash

Kenelle artemisia kasvovesi sopii?

Artemisia kasvovesi rauhoittaa ihoa ja saa ihon näyttämään kuulaammalta. Artemisia myös puhdistaa ihoa. Se tunkeutuu syvälle huokosiin tehoten myös hankaliin ihomatoihin. Suosittelen tätä kasvovettä erityisesti epäpuhtaalle ja herkästi rasvoittuvalle iholle. Artemisia sopii myös jos haluat ihollesi lisää kuulautta.

Kasvovesien säilyvyydestä

Kuten nimestäkin voi jo päätellä, kasvovedet sisältävät aina todella runsaasti vettä. Ilman säilöntäainetta ne eivät säily kuin viikon jääkaapissa. Monet kotikosmetiikan valmistajat ovatkin korvanneet kasvoveden laimennetulla omenasiiderietikalla. Omenasiiderietikka säilyy jääkaapissa kuukausia. Haluat kuitenkin joskus vaihtelua ja kokeilla yrttien voimaa. Kasvovesiä on hyvä vaihdella ihon kunnon ja vuodenajan mukaan.

En halua aina lisätä kasvovesiini säilöntäainetta. Kaikki säilöntäaineet haittaavat ihon omaa bakteeritoimintaa. Siksi valmistankin usein kasvovesiä vain viikon tarvetta varten. Säilytän kasvovedet aina jääkaapissa. Tässä kasvovedessä on säilöntäaine mukana sillä haluan että voit käyttää sitä turvallisesti.

Artemisia kasvoveden ainesosat täydentävät toisiaan

Artemisia kasvoveden pohja muodostuu yrttihaudukkeesta, jonka voit valmistaa joko tuoreesta tai kuivatusta yrtistä. Yrttihaudukkeet ovat helppoja valmistaa.

Tarvitset 2 teelusikallista kuivattua yrttiä tai yhden ruokalusikallisen tuoretta yrttiä. Kaada yrttien päälle 2,5 desiä kiehuvan kuumaa vettä ja anna hautua 10 minuuttia. Suodata. Yrttihauduke on valmis.

Glyseroli

Glyserolia lisään usein kasvovesiin. Glyseroli eli glyseriini on luonnollinen osa kaikissa öljyissä ja rasvoissa. Rasvat koostuvat aina glyseriinistä ja erilaisista rasvahapoista. Glyseroli on humektantti eli kosteuttava ainesosa. Humektantit ovat aineita, jotka rakastavat kosteutta ja vetävät sitä puoleensa. Glyserolia ei kuitenkaan kannata lisätä kovin paljon tuotteisiin monestakin eri syystä. Voit lukea glyserolista lisää blogipostauksestani.

Taikapähkinävesi

Taikapähkinävesi on hydrosoli kuten ruusuvesi tai appelsiininkukkavesikin. Taikapähkinävesi toimii hyvin kasvovesissä, sillä se on erityisen supistava ainesosa. taikapähkinävesi on samalla myös ihoa pehmentävä tuote. Hydrosolien lisääminen kasvovesiin parantaa myös tuotteen säilyvyyttä. Eteeristen öljyjen sijaan käytän mieluiten hydrosoleja tuoksuttamaan tuotteeni.

Arginiini

Arginiini on myös kosmetiikan ainesosa. Arginiinista minun pitäisikin kirjoittaa ihan oma juttunsa. Arginiini on aminohappo, jota käyttävät esimerkiksi urheilijat. Kosmetiikassa arginiinia lisätään tuotteisiin humektantiksi. Arginiini myös stimuloi kollageenin ja elastaanin tuotantoa. Siksi käytän usein arginiinijauhetta varsinkin kasvovesissä. Voit halutessasi jättää arginiinin myös pois tästä tuotteesta.

Pektiini

Pektiini on eräs suosikkituotteistani. Pektiini parantaa kasvoveden rakennetta ja toimii ihoa suojaavana ainesosana. Pektiiniä voit ostaa valmiina jauheena tai valmistaa itse syksyn omenoista. Käytä mieluiten kotimaisia luomuomppuja tai oman pihan myrkyttämättömiä omppuja. Jos käytät itse ompuista valmistamaasi pektiiniä, korvaa osa (10-30%) nesteestä pektiiniliuoksella. Lisää asiaa pektiinistä ja ohje kotitekoisen pektiinin valmistamiseen löytyy täältä.

Jos käytät valmista pektiinijauhetta, nesteen on oltava hapanta. Pektiini liukenee vain happamaan nesteeseen. Siksi tässä ohjeessa käytetään askorbiinihappoa.

Vinkki

  • Lisää pektiiniä nesteeseen hyvin vähän kerrallaan. Pektiini paakkuuntuu helposti eikä paakkuja pysty sekoittamalla hävittämään. Olen ripotellut pektiinijauhetta pölymäisen kerroksen nesteeseen samalla sekoittaen. Jos pektiini kuitenkin paakkuuntuu, pienet paakut ovat liuenneet happamaan nesteeseen yön aikana.

Askorbiiniahappo

Kasvovettä käytetään tasaamaan ihon pH puhdistuksen jälkeen. Askorbiinihappo eli C-vitamiini on turvallinen ja suhteellisen luonnollinen hapan ainesosa kosmetiikassa. Voit säädellä kasvoveden happamuutta muuttamalla askorbiinihapon määrää.

Jos käytät liian happamia tai liian emäksisiä tuotteita, iho ärsyyntyy helposti. Voit tarkistaa kasvoveden happamuuden käyttämällä pH liuskoja. Normaalin ihon pH on 4,5 – 5,5. Jos ihosi on kuiva, pH on silloin korkeampi. Rasvaisen ihon pH on aina matalampi eli happamampi.

Hapolla on tässä kasvovedessä myös toinen funktio.  Jotta pektiini liukenisi tuotteeseen, nesteen on oltava hapanta. Voit myös korvata askorbiinihapon esimerkiksi sitruunahapolla tai tilkalla omenasiiderietikkaa. Jotkut ovat herkistyneitä sitruunahapolle. Tarkista siis ensin soveltuuko se sinun ihollesi.

Näin valmistuu artemisia kasvovesi

Puhtautta ei voi liiaksi korostaa. Kasvovedet ovat herkästi pilaantuvia. Desinfioi kaikki kasvoveden valmistuksessa tarvitsemasi välineet vahvalla, kirkkaalla viinalla (70%) tai keittämällä.

Kosmetiikan valmistuksessa hyvä tarkkuusvaaka (0,01 gr tarkkuus) on todella tarpeellinen. Ennen minäkin mittasin ainesosia tippoina, millilitroina tai jopa teelusikalla. Nykyisin luotan enemmän vaakaan ja pyrin muuttamaan kaikki reseptini gammoiksi.

Tarvitset 200 ml kasvovettä varten seuraavat ainesosat:

  • 140 gr artemisia hauduketta
  • 50 gr taikapähkinävettä
  • 5 gr glyserolia
  • 2,5 gr askorbiinihappoa
  • 0,4 gr. pektiinijauhetta, tämä on todella pieni määrä, jota voin kuvata sanalla hyppysellinen tai lusikankärjellinen
  • 1 gr arginiinijauhetta eli lusikankärjellinen
  • 2 gr säilöntäainetta (esimerkiksi Geogard 221 tai Preservative Eco)

Mittaa astiaan jäähtynyt artemisia hauduke, taikapähkinävesi sekä glyseroli. Sekoita nesteet kunnolla sekaisin.

Lisää nesteeseen askorbiinihappo ja arginiinijauhe. Sekoita nestettä kunnes askorbiinihappo sekä arginiini ovat kokonaan liuenneet. Tarkista tuotteen pH liuskojen avulla. pH arvo pitäisi olla 4,5-5,5. Jos pH on korkeampi, lisää hieman askorbiinihappoa.

Lisää sitten pektiinijauhe ja säilöntäaine. Sekoita pektiini hyvin nesteeseen.

Jos pektiinijauhe jää kokkareiksi nesteeseen, odota, kunnes se liukenee. Tähän voi mennä jopa tunteja. Voit sekoitella nestettä välillä liukenemisen nopeuttamiseksi. Olen usein jättänyt pektiinin liukenemaan rauhassa yön yli.

Kun pektiini on kokonaan liuennut, pullota seos muoviseen tai lasiseen pumppupulloon. Varusta pullo etiketillä jossa on tuotteen nimi, valmistuspäivä ja käytetyt ainesosat.

Kuinka artemisiakasvovettä käytetään?

artemisia-kasvovesi
Artemisia kasvovesi on syväpuhdistava. Se tehoaa myös ihomatoihin ja muihin epäpuhtauksiin.
Kuva Kjerstin Michaela Noomi Sakura Gihle Martinsen Haraldsen Pixabaystä

Artemisia kasvovesi on hyvin supistava ja ihoa rauhoittava tuote. Käytä kasvovettä puhdistetulle iholle. Artemisia kasvovesi sulkee huokoset ja tasoittaa ihon väriä.

Artemisia kasvovettä voit käyttää myös aamulla puhdistamaan yön jäljet iholtasi.

Kaada tai pumppaa teelusikallinen artemisia kasvovettä vanulappuun ja pyyhi sillä kasvojen, kaulan ja dekolteen iho. Anna kasvoveden rauhassa imeytyä ja kasvojen hetken kuivahtaa ennen, kun lisäät kosteusvoiteen.

Toivon että innostut kokeilemaan tätä kasvovettä. Jos jokin ainesosa ei miellytä. Voit helposti vaihtaa tilalle jonkin vastaavan.

Kerro, mitä pidit tästä reseptistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

enEnglish