Arganöljy; hoitava tuote iholle ja hiuksille

arganoljy

Arganöljy; hoitava tuote iholle ja hiuksille

16.12.2020


Arganöljystä on muodostunut eräs suosituimmista kosmetiikan öljyistä. Monestakin eri syystä arganöljy on saanut jopa kulttimaineen. Arganöljyn ominaisuuksia kehutaan paljon. On ajoittain jopa vaikeaa löytää tuotetta, johon tätä ihmeöljyksi kutsuttua ainetta ei olisi käytetty. Siksi päätin tällä kertaa tutkia perin pohjin arganöljyn salaisuuksia. Mistä arganöljyä tuotetaan, mihin sitä käytetään ja mihin perustuu sen teho.

arganoljy
Vuohet rakastavat arganpuun hedelmiä
Kuva jacqueline macou Pixabaystä

Arganöljy juuret löytyvät Marokosta

Marokko on suurelta osin varsin kuivaa kivierämaata. Suuri osa Marokon pinta-alasta lukeutuu Saharan autiomaahan. Autiomaassakin on jonkin verran kasvillisuutta. Lounaisen Marokon autiomaiden kasvillisuuteen kuuluu Argania spinosa eli arganpuu. Alue on nimeltään Arganeraie.  Tällä alueella on ainutlaatuinen biosfääri endeemisine (vain alueella esiintyvät) kasveineen. Arganpuu on eräs alueen perinteinen kasvi.

Arganpuu on ainutlaatuinen kasvi maailmassa

Arganpuu on sopeutunut äärimmäisen kuiviin olosuhteisiin. Arganpuun viljely on täysin riippuvainen alueen herkästä ekologisesta järjestelmästä. Siksi koko Arganeraien alue biosfääreineen on Unescon suojelukohde.

Arganpuu tuottaa hedelmiä, joissa on sisällä kovakuorinen pähkinä. Hedelmäliha poistetaan ja käytetään eläinten ravinnoksi. Vain pähkinä käytetään öljyntuotantoon.

Öljyä saadaan arganpuun siemenistä, jotka ovat kovan kuoren sisällä. Pähkinän kova kuori pitää murskata käsin. Koneellinen siemenien kuoriminen ei ole onnistunut yrityksistä huolimatta.

Arganpuiden viljelyllä on tärkeä sosioekonominen ja ympäristöllinen merkitys

Arganpuun siemeniä kuorivat yleensä Marokon syrjäkylien köyhät berberinaiset. Arganöljyn tuotannolla on siis myös sosioekonominen merkitys.

Arganeraien alueen väestö elää lampaiden kasvatuksella sekä maataloudella. Arganöljyn tuotanto on eräs merkittävä tulonlähde paikallisille asukkaille. Arganöljyä käytetään perinteisesti Arganeraien alueella ruuanvalmistuksessa, lääkevoiteisiin sekä kosmetiikassa. Arganpuita käytetään myös polttopuina.

Unesco suosittelee arganöljyn laajaa, kansainvälistä hyödyntämistä. Arganpuiden viljely hillitsee eroosiota ja tukee paikallisen väestön mahdollisuuksia selviytyä karussa ympäristössä.

Alueella sataa vain viitenä päivänä vuodessa. Maa on erityisen kuivaa. Arganpuut ehkäisevät tehokkaasti aavikoitumista sekä pitävät huolta alueen niukoista pohjavesivarannoista.

Mihin perustuu arganöljyn suosio kosmetiikassa?

Tämä on kysymys, joka on mietityttänyt minuakin jo pitemmän aikaa. Arganöljy tuntuu iholla ensin varsin rasvaiselta. Se ei ole helposti imeytyvä, kevyt öljy. Arganöljyn rasvaisuus johtuu sen tuhdeista rasvahapoista.

  • Öljyhappo 43-49%
  • Linolihappo 29-36%
  • Palmitiinihappo 11-15%
  • Steariinihappo 4-7%

Kuten huomaat, rasvahappojen perusteella kyseessä on varsin tavanomainen kasviöljy. Öljyhapoiltaan arganöljy vastaa lähinnä manteliöljyä tai avokadoöljyä. Arganöljyä voisi rasvahappojen perusteella suositella ikääntyvälle ja hyvin kuivalle iholle. Rasvahapot eivät kuitenkaan ole arganöljystä se juttu, jonka takia sitä on tullut niin suosittu kosmetiikan öljy.

Arganöljy sisältää runsaasti vaikuttavia aineita

arganoljy
Arganöljyn sosioekonomista puolta ei voi liiaksi korostaa. Arganöljyn valmistus tuo ainoan toimeentulon monille köyhille berberinaisille.
Kuva Ross Cains Pixabaystä

Arganöljyn salaisuus piilee sen sisältämissä kasvikemikaaleissa. Ensinnäkin arganöljyssä on erityisen runsaasti tokoferolia eli E-vitamiinia. Arganöljy sisältää runsaasti erilaisia fenoliyhdisteitä kuten

  • Karotenoideja; antioksidantti, vahvistaa ihon UV-suojaa
  • Skvaleenia; ihon talirauhaset tuottavat skvaleenia. Se on hyvin tärkeä, ihoa suojaava lipidi
  • Kofeiinihappoa; antioksidantti, antibakteerinen aine, syöpää ehkäisevä aine
  • Oleuropiinia; vihreästä oliivista löydetty kitkerä aine, jonka lääkinnällisiä ominaisuuksia tutkitaan aktiivisesti
  • Vaniliinihappoa; kasvikemikaali, jota on erityisen runsaasti arganöljyssä. Vanilliinihapolla on mm. antibakteerisia ominaisuuksia.
  • Tyrosolia; voimakas antioksidanttinen vaikutus. Tyrosolia on arganöljyn lisäksi runsaasti oliiviöljyssä
  • Katekolia; käytetään hajuvesiteollisuudessa
  • Resorsinolia; hyvin arvokas ja harvinainen yhdiste, jota esiintyy vain arganöljyssä. Resorsinolia käytetään hiustuotteissa antamaan väriä hiuksille. Se on myös antioksidantti.
  • Katekiinia; hyvin tehokas antioksidantti

Kuten huomaat, arganöljystä löytyy erittäin runsaasti erilaisia antioksidantteja. Tutkimuksissa on todettu arganöljyn fenolipitoisuuksien ylittävän selkeästi muut öljyt.

Monet arganöljyn sisältämistä kasvikemikaaleista ovat hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy muissa kasveissa vain häviävän pieniä määriä tai ei ollenkaan. Juuri nämä harvinaiset kasvikemikaalit saattaisivat olla syy, miksi arganöljy on ihonhoitotuotteen niin ylivoimainen.

Arganöljyn hyödyt iholle

Arganöljyllä on hyvin paljon positiivisia vaikutuksia ihonhoidossa. Kaikkia sen vaikutuksia ei todellakaan vielä tiedetä. Neuvoni on; jos sinulla on jokin iho-ongelma, kokeile siihen aitoa, hyvälaatuista arganöljyä.

Arganöljyn vaikutukset ihoon ja hiuksille

  • Kirkastaa ihoa
  • Vähentää punoitusta
  • Toimii anti-mikrobisesti
  • Vähentää ikääntymisen merkkejä
  • Hoitaa arpikudosta
  • Edistää haavojen paranemista
  • Voi auttaa joidenkin ihosairauksien hoidossa (varmaa tietoa ei ole, kannattaa kokeilla)
  • Kosteuttaa ihoa
  • Kosteuttaa hiuksia; käytä arganöljyä hiustuotteissa kuten emulsiopohjaisissa hoitoaineissa

Varmista, että saat hyvänlaatuista arganöljyä

Arganöljyn laatuun vaikuttaa aivan oleellisesti öljyn uuttoprosessi. Paikalliset ihmiset käyttävät arganöljyä pääasiallisesti ravinnoksi. He kastavat leipää arganöljyyn kuten me joskus kastamme leipää oliiviöljyyn. Ravinnoksi käytettävään arganöljyyn siemenet ensin paahdetaan kevyesti pähkinäisen maun muodostamiseksi. Tällainen paahdettu arganöljy ei sovi kosmetiikkaan.

Kosmetiikkaan käytettävä arganöljy puristetaan tuoreista arganpuun siemenistä. Arganpuun hedelmät kuivataan. Yhteen litraan arganöljyä tarvitaan noin 40 kiloa kuivattuja arganpuun hedelmiä.  Kuivatuista hedelmistä poistetaan siemenet. Siemenistä poistetaan ennen öljyksi puristamista käsin kova kuori. Nyt siemenet ovat valmiit puristettavaksi.

Suodattamaton arganöljy on ruskeanpunaista ja sakeaa. Öljy kaadetaan dekanttereihin, jotta sakka valuisi pohjaan. Kun öljy on saanut kirkastua noin kaksi viikkoa, imetään kirkas öljy talteen ja pullotetaan.

Öljyä voidaan kuitenkin dekantoida moneen kertaan. Näin saadaan erityisen kirkas, kaunis öljy. Moneen kertaan suodatetussa öljyssä ei ole enää niin paljon vaikuttavia aineita jäljellä. Arganöljyn väristä voidaan siis päätellä paljonkin öljyn laadusta ja tuotantotavoista.

Arganöljyä valmistetaan edelleen hyvin perinteisesti

Markon lounaisosien köyhät berberinaiset valmistavat arganöljyä edelleenkin vanhojen perinteiden mukaisesti. Arganöljyn suosion räjähtäessä berberinaisten tuotanto ei pysynytkään vauhdissa mukana. Alkoi arganöljyn teollinen tuotanto. Teollisen tuotannon etuina ovat tasalaatuinen öljy sekä suuret tuotantomäärät. Haittapuolena taas on se, että voitot menevät suuryrityksille. Paikalliset asukkaat jäävät työttömiksi. Raha ratkaisee. Teollisesti uutettu arganöljy maksaa alle puolet berberinaisten tuottaman öljyn hinnasta.

Kansainvälinen kosmetiikkajätti L´Oreál on osoittanut inhimillisyytensä

L´Oreál on sitoutunut ostamaan kaiken käyttämänsä arganöljyn pieniltä berberiosuuskunnilta. Tämä on erittäin hieno asia ja suuri yhteiskunnallinen kädenojennus.

Arvokas arganöljy on erityisen väärennetty tuote

Arganöljylle on käynyt kuten oliiviöljylle. Sitä on alettu väärentämään. Öljyyn sekoitetaan halvempia öljyjä sekaan ja myydään aitona arganöljynä. Marokon hallitus on toiminut aktiivisesti estämällä väärennettyjen öljyjen viennin. Arganöljylähetyksiä on testattu sattumanvaraisesti, jotta ongelma saataisiin kuriin.

Haki vastuullisesti tuotettua arganöljyä luotettavalta toimittajalta

arganoljy
Aito marokkolainen arganöljy on huippulaatuista
Kuva Paco Rodriguez Pixabaystä

Arganöljy on upea tuote, jota sinun kannattaa ehdottomasti hankkia omaan öljyvalikoimaasi. Se on hyvin säilyvä öljy. Arganöljyn on todettu hapettuvan jopa hitaammin kuin oliiviöljyn. Kannattaa kuitenkin tarkoin tutkia mistä arganöljy on peräisin ja kuinka se on tuotettu. Öljyjen alkuperästä ei ole tavallisen kuluttajan helppo ottaa selvää. Suosittelen käyttämään luotettavaa jälleenmyyjää. Hän osaa kertoa sinulle enemmän öljyjen alkuperästä.

Oletko käyttänyt arganöljyä kosmetiikassasi? Kerro kokemuksiasi kommenttiosiossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish