10 syytä valmistaa kosmetiikkaa itse

10 erittain patevaa syyta valmistaa kosmetiikkaa itse

10 syytä valmistaa kosmetiikkaa itse

31.1.2019


Kosmetiikka on eräs kauppojen suosituimmista myyntiartikkeleista. Voit nähdä hyllyriveittäin purkkeja, tuubeja ja suihkepulloja markettien kosmetiikkaosastoilla. Olet varmasti joskus miettinyt kaiken sen kemikaalimäärän tarpeellisuutta. Mihin ihminen tarvitsee niin monia tuotteita.

Teollisuus pyörii rahalla ja meidän kulutuksella. Ihmiset ihan oikeasti haluavat ostaa ja kuluttaa uskomattomat määrät eri kemikaalisekoituksia. Ei niitä muuten löytyisi kaupoista.

Oletko koskaan katsonut tarkemmin, kuinka monta lähes samanlaista tuotetta löytyy rinnakkain hyllytettynä kaupoista. Tuotteissa ei juuri ole eroa. Jos vertailet ainesosia voit todeta, että niissäkin harvoin löytyy suuria poikkeamia.

Miksi sitten lähteä itse valmistamaan voidetta, jos sitä saa kaupoista kahtakymmentä eri versiota. Olisi niin helppoa vain etsiä oikea tuote ja käyttää sitä. Ei olisi valmistamisen vaivaa eikä sotkua kotona. Olisi vain pieni sievä purkki, jonka loppuessa voisi hankkia uuden samanlaisen tai jokin toisen tilalle.

Nyt kerron sinulle 10 erittäin pätevää syytä valmistaa kosmetiikkaa itse

1. Voit itse vaikuttaa tuotteen koostumukseen.

Saat juuri sellaisen tuotteen kuin ihosi tarvitsee. Teollisissa tuotteissa raaka-aineet valitaan aina jonkin muun tekijän mukaan, ei sinun ihosi. Raaka-aineilla tulee olla erittäin hyvä säilyvyys. Siksi teollisessa kosmetiikassa käytetäänkin paljon mineraaliöljyjä sekä kuumennettuja tai muulla tavoin pilattuja rasvoja. Luonnonkosmetiikassa käytetään usein kylmäpuristettuja öljyjä mutta ovatko ne sinun ihollesi optimaalisia. Monet luonnonkosmetiikan voiteet ovat oliiviöljypohjaisia. Oliiviöljy ei monelle kuitenkaan sovi vaan aiheuttaa tukkeumia.

2. Voit itse valita mahdollisimman tuoreet raaka-aineet

Kun hankit kaupasta voiteen et voi olla varma siitä kuinka vanhoja ovat ne raaka-aineet, joita voiteeseen on käytetty. Toki tuotteeseen on merkitty säilyvyysaika mutta kertooko se loppujen lopuksi mitään. Säilyvyysaika kertoo sinulle sen, että tuotteen rakenne pitäisi pysyä muuttumattomana tuon ajan loppuun asti. Tuote ei myöskään pilaannu eli siihen ei pitäisi tulla bakteereita eikä homeita ennen säilyvyysajan loppua. Mutta millä tasolla pysyy voiteen sisältämien flavonoidien ja rasvahappojen säilyvyys.  Kaikki ne monimutkaiset fytokemikaalit, joidenka vuoksi ostit voiteen, ovat varmasti kuolleet ennen parasta ennen päiväystä.

Valitse itse jokainen ainesosa DIY-voiteeseesi. Pidä kaikki öljypullot kylmässä ja pimeässä. Säilytä yrtit kuivassa ja pimeässä. Tarkkaile ainesosien päiväyksiä ja käytä vain mahdollisimman tuoreita aineksia.  Tuoreilla aineksilla ja teollisten voiteiden aineksilla on vähintään yhtä suuri ero kuin purkitetuilla säilykehedelmillä ja tuoreilla hedelmillä. Siirry siis pois säilykkeistä ja ala käyttämään tuoreita ainesosia.

3. Saat uuden voiteen hetkessä käyttöösi

Ei enää ryntäilyä kaupoissa. Voit itse valmistaa hetkessä suunnittelemasi puuttuvan tuotteen, kunhan olet perehtynyt voiteiden kaavoihin. Sinun tulee vain tietää mitä haluat ja millä raaka-aineilla pääset haluamaasi lopputulokseen. Loppujen lopuksi itse voide valmistuukin hetkessä.

4. Voit vaihtaa tuotetta halutessasi vaikkapa päivittäin

Teollisen voiteen hankinta on yleensä iso juttu. Haet ja testaat voidetta pitkään ja kun vihdoin olet löytänyt omasi, käytät sitä ainakin 3- 6 kuukautta. Yleensä kukaan ei heittele viikoittain (toivottavasti) voidepurkkeja roskiin ja hanki aina uutta. Se olisi ihan hullua tuhlailua ja erittäin epäekologistakin.

Itse valmistamalla voit tehdä kuitenkin vain hyvin pieniä määriä, jolloin voide voi vaihtua usein. Vain päivän voideannosta on tietysti vaikea valmistaa. Se olisi liian pieni erä. Voit kuitenkin valmistaa voidepohjan, josta tuunaat vain päivän tarpeeseen voiteen. Jos huomaat että ihosi kaipaa lisää kosteutta, lisää tilkka glyserolia voideannokseen. Näin saat tehokosteutusta vain päiväksi. Olen tässä reseptissäni kertonut miten glyserolilla voi tuunata voiteita.

5. Voit tuunata voiteita

Jos valmistat hyvin neutraalin voidepohjan voit tuunata voiteesta monta versiota moneen eri käyttöön. Jätä tuoksut, värit sekä tehoaineet pois. Näin saat voidepohjan. Jaa voidepohja eriin ja tuunaa jokainen erä eri tarkoituksiin. Käyttämällä tehoaineita, kosteuttajia tai upeita tuoksuja saat aina uuden voiteen.

6. Voit samalla opiskella tuotteiden rakenteesta sekä ainesosista

Silloin kun valmistat itse voiteesi ja hankit kaikki raaka-aineet erikseen, tulee kiinnitettyä todellakin huomiota siihen mitä tuote sisältää. Haluat varmasti miettiä mitä öljyä kannattaisi käyttää. Otat selvää öljyjen koostumuksesta jne.  Haluat voiteeseen tietyn rakenteen ja mietit millä se onnistuisi. Mietit säilöntää ja pohdit, ovatko säilöntäaineet turvallisia. Uppoudut varmasti syvemmälle raaka-aineiden maailmaan kuin jos ostaisit teollisen tuotteen. Pikkuhiljaa olet jo lähes ammattilainen voiteiden INCI-listojen suhteen ja osaat myös vaatia teollisilta voiteilta enemmin.

7. DIY-tuotteet ovat aina ekologisempi vaihtoehto

Kauppojen kosmetiikkaputelien rivistöjä katsoessa näkee silmänkantamattomasti muovia. Muovia löytyy niin pakkauksesta kuin sisällöstäkin. Pakkausmuovin voi kyllä kierrättää mutta todellisuudessa vain hyvin pieni osa muovipakkauksista oikeasti kierrätetään. Lushilla on esimerkiksi paljon kosmetiikkaa, jotka eivät ole muovipulloissa vaan irtonaisina paloina. Todella nerokas liikeidea heiltä. Voit tietysti itsekin tehdä voidepaloja kuten tätä viimalta suojaavaa voidepalaa tässä reseptissäni. Kotikosmetiikka on kuitenkin aina ekologisempaa myös pakkauksia ajatellen. Voithan käyttää pakkauksina ihan mitä tahansa lasipurnukoita mitä kotoa löytyy. Jos ostat pieniä, lasisia voidepakkauksia, voit käyttää niitä loputtomasti, kunhan peset ne välillä.

Raaka-aineet tulevat usein muovipusseissa ja pulloissa. Voit kuitenkin ostaa esimerkiksi öljyt lasipulloissa ja kierrättää ne.

DIY-kosmetiikassa ei ole muoveja. Yleensä ihmiset eivät laita DIY-tuotteisiin lainkaan väriaineita eikä myöskään myrkyllisiä säilöntäaineita. Teollisissa kemikaaleissa on sitä vastoin lukuisia aineita, joista meillä ei ole hajuakaan. Ne kaikki kuormittavat ihoamme ja myös vesistöjä.

10 erittain patevaa syyta valmistaa kosmetiikkaa itse

Laventelipelto

8. Säästät yleensä rahaa

Olet varmasti huomannut, että voiteet maksavat aivan taivaallisia summia. Kun valmistat itse kosmetiikkaa tulet ensinnä huomaamaan sen, miten edullista on valmistaa purkillinen voidetta. Korostan vielä; purkillinen HYVÄÄ voidetta. Voit hankkia edullisiakin voiteita kaupasta, mutta kotitekoisen voiteen veroista et varmasti saa.

9. Saat samalla vaivalla valmistettua tuotteita myös muille

Joululahjat ovat monella jo ostettu mutta kosmetiikkaa voi antaa muulloinkin lahjaksi. Voit myös tehdä isommat annokset tuotteita, joista riittää koko perheelle. Kaikkein hauskinta on kerätä ystävistä porukka, hankkia ainekset ja valmistaa yhdessä monia eri tuotteita samanaikaisesti. Näin voit myös säästää, sillä sinun ei tarvitse hankkia yksin isoja eriä raaka-aineita. Niitä kuitenkin tarvitaan vain vähän.

10. Kosmetiikan valmistaminen on todella hauskaa!

Kyllä, kosmetiikan valmistaminen on hauskaa. Äsken puhuin yhdessä tekemisestä, joka on todella rentouttavaa. Voit kuitenkin tehdä kosmetiikkaa myös yksin talvi-iltojen iloksi. Tulet huomaamaan, että et tarvitse paljoakaan aineksia. Kun olet tottunut kosmetiikan valmistaja sinulla, on tärkeimpiä ainesosia aina kaapissasi.

Jos sinulla on lapsia, omia tai vieraita, ota heidät mukaan ja tee jotain yksinkertaista, jossa ei ole niin paljoa kuumia kattiloita. Lapset viihtyvät ja oppivat siinä samalla. Tuttavani 12-vuotias tytär valmistaa jo itse tärkeimpiä voiteitaan ja voidepaloja aivan Lush-tyyliin.

Nämä edellä mainitsemani hyödyt ovat syy sille, miksi minä valmistan kotikosmetiikkaa.  Haluaisin että myös sinä innostuisit ja lähtisit rohkeasti mukaan kokeilemaan kosmetiikkakokkailua. Kerron lisää kosmetiikan valmistuksesta seuraavissa postauksissani.

Mikä asia sinua kiehtoo eniten kosmetiikan valmistamisessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

enEnglish